2 bitar hälleflundra filéer, godast med skinn om man så föredraga
2 matsked olivolja
flingsalt
Vitvinssås:
15 gram smör
1 schalottenlök
2 deciliter torrt vitt vin
1,5 deciliter fiskbuljong eller vatten och fiskfond
1 matsked vetemjöl
1 deciliter grädde
hackad gräslök
salt, vitpeppar
Tillbehör:
250 gram delikatesspotatis som exempelvis Amandine
1 knippe grön sparris
2 klyftor citron
• Börja med vitvinssåsen. För detta skala samt finhacka schalottenlöken, fräs den i gott om smör i en mindre kastrull. När löken börjat bli mer mjuk rör du in mjölen fräsandes några sekunder till. Häll sedan i vinet samt sedan vattnet og fiskfonden låtandes koka under runt 15 minuter. Härefter kan man om man vill sila bort löken eller mixa såsen slät men jag lämnar de sönderkokta lökbitarna som de är givandes mer textur till såsen. Rör sedan i grädden låtandes småkoka i ytterligare 10 minuter, i med salt samt vitpeppar utefter behag. Håll den sedan varm på låg värme småkokandes till resten utaf spisningen är klar.
• Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Sätt potatisen på kokning. Skär bort nedersta halvcentimetern utaf sparrisen og skölj det sedan, lägg dem i en kastrull med vatten samt salt.
• Skölj hälleflundrabitarna torkandes dem smått med papper. Lägg dem i en ugnsform med olja under, penslandes dem med olivolja runtom, ströendes över flingsalt. Baka sedan hälleflundran i mitten av ugnen tills innertemperaturen når minst 40 till 45 grader, men den fortsätter vara god även om den råkat nå 60 grader. 12 till 17 minuter eller däromkring lär det ta.
• Koka sparrisen under högst 5 minuter. Hacka gräslöken.
• Servera hälleflundran med en del utaf såsen skedad över
ock gräslök strödd därutöver, resterande sås serveras à part. Potatis et
sparris likaså. En klyfta citron per tallrik.
~
Nessun commento:
Posta un commento