Kycklingfyllningen:
2 kycklingar, vägandes runt 1 kilo styck, rensad samt fyrdelade.
50 gram smör
3 kilo lök
1 matsked salt
1 matsked svartpeppar
5 paket saffran
3 kanelstänger plus mald kanel
kycklingfond
färsk persilja samt koriander
14 eller färre filodegsblad
Äggfylllning:
15 ägg
Mandelfyllning:
750 gram mandelnötter
olja
200 gram socker
mald kanel
För att förbereda maträtten:
1 ägg
1 matsked mjöl
100 gram smör
dekoration:
150 gram strösocker
1 matsked mald kanel
Kycklingfyllning:
• Stek kycklingbitarna lätt i smör i en panna.
• Tillsätt kycklingfond, två tärnade lökar, halva koriandern, halva persiljekvisten samt kryddorna, förutom den pulveriserade kanelen. Täck med vatten låtandes sjuda tills kycklingen är mjuk. Tag ut kycklingen från pannan, tillsätt resten utaf den hackade löken og persiljekvisten låtandes puttra.
• När löken är kokt, tillsätt kycklingen, skalad samt urbenad, skivad i tärningar om cirkus 3 cm stora. Tillsätt den pulveriserade kanelen. Rör om väl. Sila samt lägg såsen åt sidan redo att göra äggfyllningen.
Äggfyllning:
• Vispa de 15 äggen i en skål. Häll ner alla ägg i såsen du lagt åt sidan och rör försiktigt tills blandningen stelnar.
Mandelfyllning:
Lägg 750 g mandel, kokt ock skalad, i en stekpanna. Häll på rikligt med olja stekandes lätt. När mandeln blir gyllene, tag bort från värmen torkandes med en ren trasa. Mal till sist i mortelmix med socker ock kanel.
Förbereder maträtten:
Vispa ett ägg med mjöl läggandes blandningen åt sidan redo att pensla filobladen. Smält smör i pannan og lägg vid. I en ugnssäker form, lägg filodegsblad som bas. Gör ett kors av rullade filodegsblad över ungsformen.
Bred ut mandelfyllningen. Täck denna fyllning med filodeg. Lägg kycklingfyllingen över detta, samt sedan äggfyllningen däruppå.
Bred smör över b'stillan. Grädda i ugnen i tio minuter på 100 grader Celsius och grilla i ytterligare tio minuter.
Strö över strösocker och dekorera med lite pressad kanel.
Ovan
blir en hel form, men det fungerar ypperligt att frysa in portionsvis för
framtgagning vid behov.
~
Nessun commento:
Posta un commento