Kålen
1 stort vitkålshuvud
Färsen
1 ½ kilo älgfärs
4 ägg
2 deciliter standardmjölk
100 gram smör
3 matskedar soja
2 matskedar salt
1 matsked mejram
1 tesked svartpeppar
Grötriset
1 ½ deciliter grötris
1 gul lök
4 deciliter vatten
3 deciliter mjölk
1 matsked mejram
1 tesked salt
Såsen
Skyn från gräddningen av kåldolmarna
2 deciliter viltfond
1 liter vispgrädde
1 deciliter rårörda lingon
eventuellt maizena
salt
Övriga tillbehör
kokt potatis, helst af mandelsort
rårörda lingon
• Finhacka löken läggandes i en kastrull tillsammans med grötris samt vatten. Låtandes koka några minuter på medelvärme tillsättandes därefter mjölk, mejram samt salt utefter behag. Låt detta sjuda varsamt under viss omrörning tills riset är helt mjukt, låt det sedan svalna av.
• Skär bort roten av kålhuvudet, skär runt roten lyftandes ur den som en plugg, sänk sedan ner detta i en kastrull stor nog att räcka för kålhuvudet samt övertäckning utav vatten. Efter 4-5 minuters kokning kan man lyfta upp kålhuvudet med hjälp av en stekgaffel, försiktigt lossa första bladen med en tång eller liknande. Fortsätt sedan koka kålhuvudet tagandes av fler blad efter några minuters mellanrum. Sprid ut bladen på en arbetsbänk där du sedan kan fylla dem med färs när denna är färdig.
• Sätt ugnen på 225 grader varmluft, blanda grötriset med alla färsingredienserna förutöver smör samt soja. Smörj en långpanna med smör. Forma färsen till cirka 90 gram stora färsjärpar läggandes dem i de kokta kålbladen rullandes samt vikandes dolmarna. Vik in bägge kanterna mot mitten samt rulla ihop till fina paket. Lägg sedan dessa i den smörade långpannan gräddandes dem under omkring 10 minuter varefter smöret samt sojan klickas på. Grädda ytterligare under cirkus 20 minuter. Under gräddningen kunne man även ta ut dolmarna med jämna mellanrum för att pensla på spadet i formen. Dolmarna äro sedan färdiga när de nått en innertemperatur om 75 grader og kålen erhållit rejält med färg, snäppet mer än gyllenbrunt.
• För såsen så kokas ingredienserna ihop i en kastrull på medelvärme under omkring 20 minuter, smaka av redandes eventuellt av såsen med lite maizena.
• Servera med kokt potatis samt rårörda lingon, helst egengjorda.
~
Nessun commento:
Posta un commento