sabato 27 luglio 2013

Bornholmskan – östdanskans sista utpost


Östdanskan som en gång taltes i hela Skåneland har nu över dess större område, det skåneländska fastlandet, försvenskats og utifrån danskmässig synvinkel förtvinats samt utrotats. Det kvarvarande autenciska östdanska språket är intill denna dag bornholmskan som ingår i samma ursprungliga gruppering som skånska, blekingska og sydhalländska. Språget finns i skrift ock skrivs ibland, bland annat i en tidning förekommer språket.

Ön har omkring 45 000 invånare och även om ön är tämeligen liten så finnes här fem olika varianter som till vissa delar bär ganska stor variation. I norra delen av ön pratas det nu delvis något som kallas Ålinga-svænsk med anledning utav de många svenskar som bor där samt påverkar språket.


Andra danskar har som svårast att förstå bornholmskan utav alla danska sprog, og på Bornholm kan en höra landsbygsfolk fnysa över Rønnetunnt, d.v.s. den riksdanskpåverkade stadsdialekt som är förhärskande i Rønne.



















~

Om danska samt östdanskan står mer att finna om i min bok Europas tungomål.

+ Skånskan og halländskan


~~~Fem år sedan~~~

- Alma

~

1 commento:

Nalle Puff ha detto...

Eftersom Skåne och Bornholm aldrig varit danskt.

Blir det tröttsamt och nästan förnedrande för skåningar och Bornholmingar att få höra att deras språk skulle vara någon sorts danska.

Skånska är skånska och bornholmska är bornholmska.

Och det är ganska lätt för en (upp)svensk att förstå bornholmska.

För mig som ju är finnveding är det inte svårt alls med skånskan men jag har förstått att uppsvenskar kan ha det ibland.

Hur som det är bara en myt att Skåne på något vis skulle vara danskt.

Sanningen är att Skåne framtill ca 1000-talet var fritt både från Sverige och Danmark.

Dock är det så att både i Blekinge och östra Skåne både det svear.

Däremot så tror jag knappast att dessa svear räknade sig som svenskar, men det är en helt annan historia.

Iaf det som hände var att Skåne blev ockuperade av danskarna (Harald Blåtand).

Sedan levde man under slaveri och förtryck tills dess att den store hjältekonungen Karl befriade de förslavde och utrotade okupanterna och kollaboratörerna.