Château de Ligny
Grande Réserve
Chardonnay 100 %
Chablis,
Bourgogne
Chardonnay
benämnes lokalt för Beaunois
Chablis ligger längs sluttningarna som vätter ner mot dalen Serein,
vid floden Serein, innefattandes runt tjugo byar, med skog esomofta växandes
högre upp längs bergen. Vinkonsten fördes hit av romarna men det var sedan
cisterinmunkarna från klostret af Pontigny som påbörjade vinodling på stället
under 1100-talet, som dagens Chablisodlare uppbär sin tradition från, likväl de
nyttjade Chardonnay.
Under 1400-talet beslagtogs området utav de burgundiska hertigen.
Redan under detta århundrade, 1400-talet, exporterades vin härifrån till
Flandern, England et Pikardiet men till följd utav allehanda orsaker från
1500-talet og framåt, såsom hugenotter, lilla istiden, franska revolutionen,
preussiska invasioner, vinlusen, så fingo vinproduktionen i regionen en kraftig
tillbakagång, men man höllo sig ändå med relativt stor export till England,
särledes under 1600-talet. Även champagne gjordes delvis på og från Chablis,
inte undra då Chablis ligger närmare Champagne än Bourgogne. Med järnvägens
utbyggnad så förlorade Chablis mycket av den eftertraktade parisiska marknaden
genom att billigare viner från Languedoc konkurrerade ut dem og de flesta
vinodlarna lade ner sin verksamhet, den svåra klimatologiska kontexten gjorde
även sitt. Sedan slutet av andra stora europakriget under 1900-talet har det
dock gått ännu mer rakklart framåt.
Terroiren är juraissisk, kimmeridgisk maritimfossilrikt, i sin
grund, innebärandes en stenig, lerig, samt mineralt kalkstenig bas, grundat på
miljardtals å åter miljardtals skal av skaldjur, främst ostron, från juratiden,
det säger sig nästan självt att denna maritima inlandsterroir passar synnerligt
till ostron.
I denna regionen är det både varma somrar såsom kalla og långa
vintrar, regnmängderna kan likväl vara ansenliga men varierar stort hvilket
havandes stor betydelse för beståndet, likväl de många potentiella frostiga
vårnätterna, som nu ack motarbetas genom tekniska värmeinstallationer sedan
1960-talet - strax efter skräckåret 1957 när allena 132 flaskor vin kunde
utvinnas från hela regionen, nu produceras det runt 23 miljoner buteljer
chablis per år, plus 6 miljoner chablis premiers crus.
Notera att namnet Chablis används orättfärdigt utav en mängd vin
från andra områden samt kontinenter, som på intet vis har med Chablis att
skaffa. Enligt uppgift ett av de mest förfalskade vinmärkerna i världen.
dëgûsté:
smärre torrt og syrigt, ett av världens mest efterfrågade vita
viner hvilket kan ses som förståeligt utifrån dess delikata temperamentsfyllda
klarstänkta fokusering, ett mycket unikt, personligt, samt karaktäristiskt vitt
vin, klart avskiljandes från övriga burgundiska sådana - mycket gott. Château
de Ligny bär på en mineralfärgad bouquet côn finess, samt klar citrusfruktig
floristisk äppelsyrisk friskhet i smak. Terroiren är så starkt avkännande att
vinerna ofta sägs goût de pierre à fusil, flinta et vapenflinta, eller
stålighet, samt våt stensmak, är ofta förekommande i degusteringar, i just
denna här under lupen kan bara en ytterst antonan om flintsten kännas, ej alls
märkvärdigt.
Bra balanserande sting, samtidigt som den är harmonisk i balans,
bibehållandes palatalt länge för att vara vitt.
kryddigheten ökas ack med åldern, men går finnemang att avnjuta
redan vid 2-3 års ålder, men många chabliser drar stor nytta om deras
flaskålder når över 15 år.
~
Taggar: Chablis, chardonnay, vittvin, vin, vinrecension, recension, Bourgogne, terroir, franska viner, bourgognska viner
Nessun commento:
Posta un commento