venerdì 16 marzo 2012

Sabiner, Sabellier samt Samniter - Europas tungomål CXXIX

~
Sabinerna erövrades tidigt av romarna samt stodo kulturellt nära faliskerna och därmed även med etruskerna - det bör kanske återigen påpekas att enbart för att ett folk står kulturellt nära så betyder ju inte det att samma språk talades eller att folken hörde till samma etnicitet, i det nämnda fallet så vetom vi ju att etruskerna icke hörde till de andras etniska grupperingar.

Sabellierna talade i likhet med efterträdarna samniterna, plus de övriga som går under denna benämning, lukanerna samt bruttierna, oskiska. Samniterna talade ehuru under sin tidiga period ett språk som går under benämningen presamnitiska, men av detta finnes ej mycket kvar. De samnitiska folkgrupperna vare löst knutna i en federation, de bodde i ett bysamhälle og deras ekonomi baserades på jordbruk samt boskapsskötsel - romaniseringen för dessa folk påbörjades under 200-talet f.kr. Men deras tidiga historia vete man ej så mycket om, de kommo från det inre av Italien och var alltså ett bergsfolk men förutöver en tocken karaktärisering så kan man nog definiera dessa folk, i generella termer, som krigarstammar.

Dessa stammar erövrade den etruskiska staden Capua 438 f.kr. och den helleniska kolonin Cumae 421 f.kr., mot slutet av 400-talet f.kr. så hade man tagit nästan hela kustremsan emellan Cumae og Posedonia / Pæstum och även en stor del av det campaniska inlandet, man kolliderade således med romarnas expansionspolitik och de krig som följde har gått till historien som Samniterkrigen varandes till antalet tre, det tredje av dessa som pågick 299-290 f.kr. blev det slutgiltiga för samniterna. Det var i princip det rika bördiga landet Campania som man sloges om, för förutöver detta område så rådde det fred mellan folken och de hade exempelvis skrivit under ett vänskapskontrakt 354 f.kr. Det var förövrigt efter denna besegring av samniterna som romarna koloniserade Poseidonia 273 f.kr. samt döpte om Poseidonia till Paestum.

~









Axat samt moddat från boken Europas tungomål.


~~~Ett år sedan~~~


~

Nessun commento: