venerdì 15 luglio 2011

Azerierna i Ryssland og Dagestan

~
Azerierna og de azerisktalande bor främst i Dagestan, og då särledes i Dərbənd samt i naboliggande område i sydöstra delen mot kusten, totalt finns det 620 000 legalt förekomna azeriskt definierade i Ryssland.

Förutöver befolkningen i Dagestan så har det skett en inflytt sedan 1800-talet till övriga Ryssland, särledes efter 1945, samt efter 1991, inräknat de illegalt förekomna tros deras antal uppgå till runt 3 miljoner, hälften utav dessa i Moskva.

Azeriskan är ett turkspråk ingåendes i den oghuziska subgrupperingen, som den bland annat delar turkietturkiskan med, og gällande de i Dagestan främst förekommande azerierna så talar dem det derbentiska språket som ingår i de nordazeriska tungomålen.

Azeriska kommuniteter finnes som nämnts över hela Ryssland oc många har lyckats bra i näringslivet. I själva Dagestan finns omkring 111 000 dokumenterade azerier, i själva Derbentregionen utgör de majoritetsbefolkningen om 55 % och i staden Dərbənd en tredjedelsbefolkning, främst i stadsdelen Mahal.

Azeriska utläres samt är instruktionsspråket i offentliga skolor, tidningar finnes, såväl teatrar og andra kulturella instanser, samt så har azeriska i historisk tid varit lingua franca i södra Dagestan hvilket är en roll man lyckats bibehålla änskönt ryskan försökt ta över för detta.

Azeriska har naturligtvis en långt längre anciennitet i Dagestan än hvad fallet är för ryskan.

~







Om dessa, samt alla övriga folk/språk i Ryssland, Azerbajdzjan, Dagestan, Transkaukasus, Kaukasus, eller Europa, står att finna i boken Europas tungomål, just Ryssland är i bok II.

+ De azeriska minoriteterna i Turkiet, Dagestan - Kaukasus Schweiz

DN, SvD
Andra om: , , , , , , , , , , , int

Nessun commento: