martedì 19 luglio 2011

Den första neanderthalaren

~
De första fynden av neanderthalensis gjordes 1856 i platsen som givit arten dess namn, Neanderdalen / Neander Thal i Tyskland där Düssel möter Rhen, innan industrialismens fördärvande industri så var detta en enastående naturskön dal, en tysk anatomist menade då att det nog rörde sig om ett skelett av en kossack.

Den bonnsituerade anatomistprofessorn Hermann Schaaffhausen publicerade fynden år 1858 där han gav en minitiuös anatomisk beskrivning där han anmärkte på benens tjocklek samt de kraftiga spåren som fanns kvar där musklerna en gång hade fäst, indikerandes styrka og storhet. Utifrån skelettetlämningarna noterade han även den underliga formen av skallskalpen med sina ovanliga övre ögonhållsbryggor, den stora frontala sinusen, samt den längre mindre framhuvningen hvilket menades likna apanatomin något, men att de må havandes varit en diluvisk människoform. Han konkluderade att hans neanderthaler antagligen var en pregermanisk nordisk ras, men insåg dess unikhet även bland dessa, särledes då han ej kunde finna någon liknandes beskrivning i det ditentills funna materialet. Anatomisten George Busk översatte publiceringen till engelska och kommenterade kring kvarlämningens aplika skepnad men en av Schaaffhausens kollegor vid Bonn, Friedrich Mayer menade att antingen rörde det sig om en modern individ med patologisk degeneration eller så var det en, med tanke på indikerad kobenhet, en hästriddare og då antagligen en deserterad kossack från nağaybäkernas tatarkossackiska armée som hade passerat Neander thal på dess väg att invadera Frankrike år 1814. Mayers förklaringar finge mest stöd för tiden.

Det var dock den angloiriska geologen William King som i en fotnot för första gången år 1864 namnsatte arten Homo neanderthalensis samt därigenom framförde existensen utav en annan människoart än Homo sapiens.

~













Om neanderthalarnas språkförmåga skriver jag om i boken Europas tungomål, del I.

+ Afrikansk renrasighet, När paradiset förlorades, Multikulturell samvaro


- Juli.

~

2 commenti:

Anonimo ha detto...

Det tyska ordet för "dal" stavas Tal, därav Neander Tal och Neandertalare. H-et har smugit sig in senare, förmodligen genom någon som inte var så bevandrad i tyska.
Geson

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Du har dessvärre blivit missinformerad Geson, det är precis tvärtom. Dina kunskaper i tyska behöver således uppgraderas:)

Den ursprungliga stavelsesättet var Thal, hvilket dock ändrades till 'Tal' via den ortografiska reformen man hade år 1901.

Den här ortografiska reformen har ingen påverkan på taxonomisk stavning och arten heter fortfarande Homo neanderthalensis.

Att skriva 'neandertalare' är således mer avartigt, än korrekt.

På plattyska heter det dessutom Neanderdaal.