sabato 24 febbraio 2024

Lättrimmad gös med morötter samt brynt smör-hollandaise - Recept

 


 

600 gram gösfilé, helst med skinn

2 knippen morötter, eller runt 800 gram

5 deciliter vatten

1 citron

färsk dill

rapsolja

salt, svartpeppar

 

för hollandaisen

50 gram smör

2 deciliter crème fraiche

1 matsked finrivet citronskal

1 matsked färskpressad citronjuice

 

• Börja med at röra ihop 1 matsked salt samt vatten i en bunke tills saltet löses upp, lägg ned gösen låtandes rimma i kylen under en timme.

• För hollandaise-brynt smör smält smöret i en kastrull, låt bryna på medelvärme tills det blir gyllene og doftar nötigt.

• Rör sedan ner smöret, lite i taget, i crème fraichen under omrörning. Blanda ned citronskal og juice. Smaka av med salt samt ställ det sedan i kylen.

• Dela citronen på mitten. Skär bort blasten från morötterna og skölj dem noga. Pensla morötterna med olja, kydda dem sedan med salt samt peppar.

• Lyft upp gösen från lagen torkandes den torr med hushållspapper.

• Grilla morötterna under omkring 10 minuter, grilla även citronerna med snittytan nedåt tills de fått färg.

• Pensla gösfiléerna med olja på bägge sidorna, grilla med skinnsidan mot gallret under omkring 5 till 10 minuter.

• Lägg morötter, fisk og citron på ett fat med hollandaisen vid sidan om. Garnera med dill.

















~

Nessun commento: