domenica 25 febbraio 2024

Lammstek med vitlök samt örter - Recept

 


 

1 kilo urbenad lammstek

6 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

1 gul lök

2 morötter

2 deciliter vitt vin

1 kruka rosmarin

1 kruka timjan

2 matskedar finrivet citronskal

smör

salt, svartpeppar, chiliflakes

 

• Sätt ugnen på 125 grader Celsius. Skala samt skiva vitlök og schalottenlök. Hacka två tredjedelar utaf rosmarinen og timjan för att sedan blanda ihop detta med citronskalet, salt, peppar og chiliflakes.

• Vik ut steken, stick flera djupa hål i köttet med en smal kniv tryckandes ner vitlöksbitar i hålen. Massera köttet noga med ört- og kryddblandningen runt om. Lägg schalottenlöken og resten utaf rosmaringen og timjanen på lammstekens insida vikandes ihop den.

• Bryn runt omi gott om smör og olja tills steken får fin färg, ös på saften under tiden.

• Lägg steken i en ugnsform. Häll vinet i stekpannan låtandes koka upp för att sedan hälla detta på lammsteken i formen. Skala lök samt morötter skärandes dessa i bitar läggandes i formen. Ställ in det hela i mitten utaf ugnen.

• Önskas köttet rosa eller medium-rare, lite mjukare og nästan smörigt i konsistensen uttages det när det nått en innertemperatur om 60 grader, för de som önskar det well-done bör väntas till det når hetta om 68 grader.

• Servera med lök och morötter, en sallad, samt om man vill med kartofflar i någon form.















~

Nessun commento: