martedì 26 ottobre 2021

Quinquillerosernas quinqui - mercheros

 


 

Quinquilleroserna som talar quinqui tros av många vara seminomadiska ättlingar till moriskerna som blivit nomadiska i syfte att hålla sig undan förföljelserna som skedde främst under 1500-1600-talen gentemot de andalusiska araberna, arabisktalande samt muslimer, eller muslimskhärkomna men konverterade personer, de själva kalla sig dock ofta för mercheros.

 

Deras språk äro en altekastiliansk språkform som även säges hava kopplingar till, eller i alla fall influenser ifrån, spanskromanin caló, men quinquilleroserna anser absolut ej att de äro romer i etnicitet, enligt en icke-morisk teori så äro de just romer, enligt en annan marklösa bönder från 1500-talet, enligt ånyo en därvid en blandning utav de alla. Ett dokument från 1600-talet göre gällande att mercheroserna äro återvändande morisker som flyttat tillbaka strax efter utvisningen, men då anbemödat sig ett nomadiskt leverne för att undkomma förtrycket.

 

Överlag så nonchalerar det spanska samhället existensen utav denna minoritet och menar att det bara rör sig om lösdrivande patrask. De bor numera främst i Galicien samt norra Extremedura, men även i Madrid och Barcelona, sedan de blivit tvingade till bosättning under 1950-talet bor de som oftast i perifiera delar utav städerna.

 

I antal räknat finnes uppgift om att deras totala antal böro ligga på omkring 150 000 personer men huru många som då skulle tala det arkaiska quinquimålet får låtas stå oklart.











~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.


Nessun commento: