sabato 29 giugno 2019

Calvados

 
Calvados är ett normandiskt äppelbrännvin från regionen med samma namn, det drickes gärna som en avec men tillverkas genom destillation utav cider og lagrats på ekfat innan buteljering. Namnet är ursprungsskyddat, den mest restriktiva appellationen är Appellation Calvados Pays d'Auge som bara får tillverkas av cider från äpplen odlade i Pays d'Auge varandes dessutom dubbeldestillerad. Det finns nämrare tio miljoner äppelträd att välja på inom Calvadosområdet.

Äppelodlare samt brännerier nämnes redan under 700-talet utav Karl den Store men första mer kända normandiska destillera ägdes utav ädlingen Gilles Picot anno 1553 og skråt för ciderdestillering grundades år 1606. Området Calvados grundlades efter franska revolutionen men eau de vie de cidre benämndes redan såsom calvados sedan tidigare.

Produktionen ökade under 1800-talet og industriell destillering kom i gång, drycken spred sig inom arbetarklassen som finge en förkärlek för café-calva, drycken fick ett stort uppsving genom vinlusangreppen som drabbade vinrankorna i Frankrike og Europa under senare delen utav 1800-talet.

Calvados som blandats med äppelmust giver apertifdrycken Pommeau som fick sin appellation 1991, år 1997 åtfick även Domfront, med 30 % päron, sin appellation. Pommeau göres även med lambig i Bretagne, hvilket kunne sägas vara en bretonsk motsvarighet till calvados.

Det finns över åttahundra nämnda äppelsorter som nyttjas för produktionen og det är ej ovanligt att producenter brukar över hundra olika sorter i sin calvados og de flesta innehåller åtminstone minst trettio sorter, frukten pressas till varandes i juiceform som fermeteras till torrcider för att sedan destilleras till eau de vie, efter tvenne år på ekfat så får den säljas som calvados, ju längre den åldras ju mjukare blir framkomsten.

Förutöver som avec så drickes calvadosen även som en le trou Normand, en drink man tager emellan måltiderna vid längre middagar innehållandes flertalet rätter, calvadosen är då hällen på äppel- eller päronsorbet, i syfte att bättra på matsmältningen samt få igång apetiten, en snabbvariant utav det är att sätta en sockerbit i munnen för att sedan dricka calvan.

Precis som med grappa og dess caffè corretto kunne man hälla det i espresson, eller vid sidan om med kanske bara några droppar i kaffet, görandes en café-calva, eller café-lambig i Bretagne, numera ej lika ofta på morgonen som tidigare.















~
 

Nessun commento: