venerdì 23 maggio 2014

Congacstänkt champagnehummersoppa med vaniljmarinerade skaldjur et kaviarsmör


 för Hummersoppan:

• 2 kokta humrar
• 4 havskräftor

• 3 matskedar hummerfond

• 1 deciliter cognac
• 4 deciliter torrt vitt vin
• 1 ½ deciliter champagne

• 4 morötter
• 3 vitlöksklyftor
• 3 schalottenlökar
• 1 deciliter bondbönor

• 1 vaniljstång
• 1 knippa färsk timjan
• ½ knippa färsk dill
• ½ knippa färsk körvel
• 2 matskedar paprikapulver
• 3 droppar tabasco
• 2 paket saffran

• 3 deciliter grädde

• 1 deciliter olivolja
• 1 matsked smör
• 2 matskedar tomatpuré

• 100 gram forellrom

vatten, salt, et peppar


för Kaviarsmöret

• 50 gram smör, rumstempererat
• en fjärdedels citron, saften
• 2 matskedar Ejderns kaviar
• 2 matskedar finhackad gräslök

• flingsalt

• vitt bröd

Tillagningsprocess:

• Dela vaniljstången längs med skrapandes ut fröna, blanda dessa med olivoljan. Skala härefter skaldjuren samt urgröp dem, dra bort rännan men spara skalen. Blanda härefter hummer- og havskräftköttet med vaniljoljan inläggandes dessa i kylen för marinering i en timme.
• Ugnen bör påsättas på 200 grader, tvätta härefter morötterna, dela dem samt löken i större bitar läggandes dem på en plåt tillsammans med hummer- og havskräftsskalen, vitlöken, schalottenlöken samt timjan. Klicka tomatpuré över alltsamman varefter allt skall ugnsrostas under 20 minuter.
• Finhacka gräslöken till kaviarsmöret og lägg detta i frysen.
• Fräs paprikapulver samt saffranet i smör, rör runt tillsättandes cognacen, tillsätt härefter de rostade skalen og grönsakerna, sautera detta ett par minuter, slå på vittvinet fyllandes upp med vatten så att allt täckes, låt detta sedan sjuda i omkring 15 minuter varefter plattan avstänges. Låt sedan fonden stå kvar på plattan dragandes under 15 minuter till, sila den sedan.
• Tillsätt sedan grädden og låte soppan reduceras till runt hälften, nu påpassligt med smaksättning utav tabascon, hummerfonden, samt salt & peppar.
• Under tiden må gräslöken uttagas från frysen, vispa till smöret med citronsaften så att det blir fluffigt, blanda ner kaviar og gräslök, salta med flingsaltet.
• De marinerade skaldjuren kunne nu upptagas, skärandes i mindre bitar fördelandes i tallrikarna, eller uppläggningsfaten, tillsammans med bönor, forellrom, plockad dill samt körvel.
• Mixa härefter soppan helt slät om den ej allaredan är det, tillsätt champagnen innan den uppslåes i en kanna för serveringen.


resterande utav den torra champagnen används företrädesevis som måltidsdryck.




















~

Nessun commento: