för Hummersoppan:
• 2 kokta humrar
• 4 havskräftor
• 3 matskedar hummerfond
• 1 deciliter cognac
• 4 deciliter torrt vitt vin
• 1 ½ deciliter champagne
• 4 morötter
• 3 vitlöksklyftor
• 3 schalottenlökar
• 1 deciliter bondbönor
• 1 vaniljstång
• 1 knippa färsk timjan
• ½ knippa färsk dill
• ½ knippa färsk körvel
• 2 matskedar paprikapulver
• 3 droppar tabasco
• 2 paket saffran
• 3 deciliter grädde
• 1 deciliter olivolja
• 1 matsked smör
• 2 matskedar tomatpuré
• 100 gram forellrom
vatten, salt, et peppar
för Kaviarsmöret
• 50 gram smör,
rumstempererat
• en fjärdedels citron,
saften
• 2 matskedar Ejderns kaviar
• 2 matskedar finhackad gräslök
• flingsalt
• vitt bröd
Tillagningsprocess:
• Dela vaniljstången längs
med skrapandes ut fröna, blanda dessa med olivoljan. Skala härefter skaldjuren
samt urgröp dem, dra bort rännan men spara skalen. Blanda härefter hummer- og
havskräftköttet med vaniljoljan inläggandes dessa i kylen för marinering i en
timme.
• Ugnen bör påsättas på 200
grader, tvätta härefter morötterna, dela dem samt löken i större bitar
läggandes dem på en plåt tillsammans med hummer- og havskräftsskalen, vitlöken,
schalottenlöken samt timjan. Klicka tomatpuré över alltsamman varefter allt
skall ugnsrostas under 20 minuter.
• Finhacka gräslöken till
kaviarsmöret og lägg detta i frysen.
• Fräs paprikapulver samt
saffranet i smör, rör runt tillsättandes cognacen, tillsätt härefter de rostade
skalen og grönsakerna, sautera detta ett par minuter, slå på vittvinet
fyllandes upp med vatten så att allt täckes, låt detta sedan sjuda i omkring 15
minuter varefter plattan avstänges. Låt sedan fonden stå kvar på plattan
dragandes under 15 minuter till, sila den sedan.
• Tillsätt sedan grädden og
låte soppan reduceras till runt hälften, nu påpassligt med smaksättning utav
tabascon, hummerfonden, samt salt & peppar.
• Under tiden må gräslöken
uttagas från frysen, vispa till smöret med citronsaften så att det blir
fluffigt, blanda ner kaviar og gräslök, salta med flingsaltet.
• De marinerade skaldjuren
kunne nu upptagas, skärandes i mindre bitar fördelandes i tallrikarna, eller
uppläggningsfaten, tillsammans med bönor, forellrom, plockad dill samt körvel.
• Mixa härefter soppan helt
slät om den ej allaredan är det, tillsätt champagnen innan den uppslåes i en
kanna för serveringen.
resterande utav den torra
champagnen används företrädesevis som måltidsdryck.
~
Nessun commento:
Posta un commento