sabato 18 febbraio 2012

Renskötsel – en samisk inhägning

~
Första gången samerna omnämnes, med dignitet, i de historiska källorna vare år 893 i Orosius världshistoria som bland annat förtäljde att de besatt lockrenar.

Man vete givetvis ej när samerna började bruka det levnadssätt som för oss i historisk tid är känt, hvilket ofta karaktäriseras som varandes renskötsel, antingen till skogs eller till fjälls, övriga äro skogssamer, sjösamer samt älvsamer. De svenska skogssamerna ägnade sig till exempel åt renskötsel emedan de finska tydligen inte gjorde det.

Längs den svenska norrländska kusten levde sjösamer, men de som för oss i nutiden främst är kända äro sjösamerna vid Norges inre fjordar som livnärde sig på havsfångst, jordbruk samt boskap. Dessa samer var bofasta, hvilket inte de kringflyttande samerna som finns i Finnmarkens lågfjäll i Norge äro.

De finländska skogssamerna haver till stor del assimilerats in i den nordfinska befolkningen samt varandes bofasta og tager ofta hand om kor samt renar. Östsamerna, skolterna, som åtfinns i finländska Enareområdet och på Kolahalvön lever främst på fiske samt renskötsel emedan de svenska samerna, både fjäll såsom skogs, har blivit bofasta emedans deras traditionella levnadssätt har gått förlorat.

Det var först under 1500-1600-talen som den svenska staten tvingade samerna att bruka renen på det sätt som idag göres, alla som ej så gjorde var helt plötsligt inga samer och man har i princip samma policy än idag.

Genom att så unisont knyta etniciteten og identiteten till ett materialistiskt göromål så kan man utrota den genom modernisering og tidens gång, samtidigt som fjärmning från naturen sker, varhän exempelvis upplevning utav ulven vardas som en konkurrent, ett hot.

~









+ Europas tungomål
++ Lex samicaBeskattningen av den samiska koloninNorrskensguddinans renfärdRenkött

SvD, SvD, SvD
Taggar: samer, Sameland, Lappland, Sverige, Norge, Finland, sjösamer, skogssamer, älvsamer, renar, renskötsel, varg, ulv, djur, int

Nessun commento: