venerdì 30 luglio 2010

Tore Janson, Latin. Kulturen, historien, språket – Recension

~



Latin. Kulturen, historien, språket
av: Tore Janson.

2003; andra upplagan
Wahlström & Widstrand
264 s, in alles

Tore Janson har varit professor i latin og producerat flertalet intressanta samt bra böcker, och denna boken, Latin. Kulturen, historien, språket, presenteras som handhavandes om just latin samt dess betydelse för Europas kulturer og historia. Boken genomgår främst de kulturella och sociala kontexterna men går även lättsamt in på grammatik, fonetik och har en mindre ordlista.

Med tanke på de excellenta preferenserna skribenten haver så bleve jag, kort sagt, mega besviken de första några tiotalet sidorna. De tankar som surrade förbi mina allt avslappnandes hjärnceller rörde sig kring bokens extremt simplistiska og basala förmedling, det är ej så att skribenten utav boken icke besitter kunskaperna, utan det är förmedlingsnivån som lagts så fruktansvärt lågt så att småskolan skulle kunna ta till sig det. Tänkte jag.

Tack og lov, läte jag ej så denna förenkelhetens dimma lägga sig över min vidare syn, utan fortsatte att bläddra på och lät därvid boken växa till sig i sinne og bravur. I mitt tycke så är det bara de första, några, tiotals, sidorna som är lågkörare emedans resterande bok är normalt kunskapsförmedlande på en nivå som är behaglig att läsa.

Resterande delar utav boken, förutöver de närt på onödiga halvtaliga grammatik- och ordboksdelarna som jag här hoppar över, så onödiga som de ju äro, hursom, vi börjar om: Resterande delar utav boken är en väldigt bra, lättsmält, lättläst, extremt viktig kulturförmedling. Det verkar ju tyvärr vara så att man i vissa samhällen, exempelvis det svenska, inte verkar ha förstått latinets viktighet genom de senaste två tusen åren i Europa, samt eftersläntrande tusen år i Sverige, samt dess fortsatta viktighet, exempelvis anmärkningen som görs kring att de allra flesta inlånen vi idag får från engelskan egentligen är grundade från latin, precis som det hela tiden varit sedan Romersk tid.

Det är allena några ytterst få språk i världen som haft en sådan gigantisk gedigen ihållande påverkan på en mängd andra språk i dess omnejd, genom hela världens historia.

Boken kontextsätter latinet på ett välsituerat vis samt visar på dess stora betydelse inom allehanda olika domäner, olika sfärer, men genom hela den skrivna historien i Europa, inklusive stora delar av Sveriges.

Detta är nog så viktigt, för det verkar som om svenska politiker, samt de som beslutar om urvalet vid sveriges universitet, helt och hållet vill utestänga den svenska bildningen från det viktigaste språkelementet i Europas historia, samt se till att allmogen ej besitter kunskap som går längre bak än 1800-talet.

Häri gör boken Latin en stor tjänst, i sin belysning utav latinets essentiella roll.

~



+ mina SQPR-IR-IRS-UE, Poetica-Latin, The Latin Lando Lover

Dagens bok recenserar.

Andra om: , , , , , , , , , , , , int

Nessun commento: