domenica 28 dicembre 2008

Kvalitéen i tryckt media

~
jag trodde inte mina ögon, och tänker fortfarande att det måste va någonslags skämt, men, så här står det i alla fall i under strecket i Svenska Dagbladet 081228, en tidning som säger sig förespråka hög och god kvalité, dessutom skrivet av en docent i ett historiskt ämne, d.v.s. inte någon olärd journalist eller IQ-lös politiker:

I Rom är det inte lika illa. Den första Tiberöversvämningen i sen tid inträffade nästan 600 år före vår tideräkning (f Kr). Inte långt dessförinnan hade européerna uppfunnit skrivtecken och därefter vet vi mer om översvämningarna i Rom.

Medelhavsområdet fick vid den här tiden mer regn än i dag och Italien drabbades för första gången av den värsta formen ( falciparum ) av de fyra, fem malariaslagen, eftersom somrarna kunde bli heta. Havsytan stod två meter högre än i dag, Kina hade omkring tolv miljoner invånare, buddismen började etableras i Indien, islam i västra Asien och grekiska emigranter etablerade invandrarkolonier litet överallt i södra halvan av Italien och vidare västerut vid Medelhavets kuster.

jag vet inte om artiklen är fullspäckad med andra fel men de helt fundamentala iögonfallande felen står sig för sig själv, att européer uppfunnit skrivtecken? detta en av, om inte den, världens främsta uppfinningar, och islam spred sig på 600-talet före Kristus, ja hade det inte varit för alla andra exempel så kunde man ju tro att det skulle stått efter istället, gällande islam.

en liten röd tråd finns det faktiskt i dessa fel, ty de västasiatiska fenicierna utvecklade vårat nuvarande alfabet runt 1200 f.kr. – med grund från det ugaritiska som fått det vidare från annat håll – och tiden författaren ovan talar om, 600-talet f.kr. blir då en språngbräda för nästa anhalt, 600-talet e.kr. och Islams framväxt och spridning, där emellan står tiden för Jesu födelse;

men hursom,

generell bildningsnivå?
kvalitéen på det svenska skolväsendet? docent?
kvalitén på Svenska Dagbladet? Grindväktare?

skamligt

jag förstår helt plötsligt varför en del av mina poster blir länkcensurerade, man förstår helt enkelt inte bättre.

eller var det han Hitler, hunnen som red in i Europa under 1200-talet och erövrade England.


Tillägg: I under strecket i Svenska Dagbladet 081229 framförs just, komiskt nog, redaktörens roll.

~









+ Homofoba medier, Att ta avstånd från rasism, Time Person of the Year, Det socialistiska skolsystemet, Fram med pekpinnen Jan Björklund, se ehuru även min Postmodernistisk anti-Utopia

Taggar: , , , , , , , , , , , ,

3 commenti:

Anonimo ha detto...

(Å andra sidan: om din artikel hade tryckts, skulle nog redan rubriken ha blivit föremål för korrektur: "Kvalitéen"? "tryckt media"??)

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Som du märker så ändrar jag inte efter din 'korrektur', det betyder sannolikt att det är menat så:)

Anonimo ha detto...

exakt, varför förutsätta att det är fel?