venerdì 24 maggio 2019

Angloromanerna samt Angloromanin




 
Anno 1530 gav man egyptierna, genom Egyptian Act,  16 dagar på sig att försvinna, 1554 aktfördes samma igen, ohörsamhet ledde till dödsstraff. 1596 dömdes även 106 människor till döden för att de bedömdes skyldiga till att vara romer, men allena nio avrättades då övriga kunde bevisföra att de var födda i England och därvid gick fria.

England försökte även bli av med sin romska befolkning genom att deportera dem, såsom man försökte med många oänskade folk og patrask, man började med detta redan år 1544 när man påbörjade det långtida projektet att deportera dem till Norge hvilket fortsatte under tvenne regenter till. 1603 togo man även beslut om att deportera romanichals till Newfoundland, Västindien, Frankrike, Tyskland og Nederländerna, många av dessa europeiska områden skickade sedan vidare angloromanerna till Amerika. En del av romerna som hamnade i Västindien blefvo slavar og ägda utaf befriade svarta slavar i Jamaica, Barbados, Cuba et Lousiana.

Många sociala kontexter splittrades i alla dessa upphävlingar og beslavningar som skedde, eller dog på överfärden, men en hel del flydde även till Amerika frivilligt havandes då haft bättre grund för att bibehålla sin romska kontext där. Efter självständigheten i Amerika riktades istället blickarna till Australien och det är till exempel känt att tre romer var med i allra första fångtransporten dit, nu är de runt 5000 angloromaner där, mot 150 000 i USA samt runt 14 000 i Sydafrika, bland annat Elvis Presley, med familj, sägs ha sådan härstamning, allt som allt finns det antagligen runt en miljon romer i USA. Ian Hancock och Charlie Chaplin är andra välkända namn från den angloromaniska gruppen. En av de tre australiska fångarna grundade förövrigt första kommersiella bryggeriet i Australien och hans barnbarn bleve förste australienfödda premiärminister i New South Wales. Från och med 1780-talet och framåt togs de flesta antizigenska lagarna bort i Storbritannien, under andra hälften utav 1900-talet har en hel del lagar åter kommit i bruk för att hindra deras nomadiska livstil, bara för något år sedan uttvingades ett stort antal romer från en av deras största bosättningar.


Angloromani

Angloromani är ett språk som numera har sin huvudsakliga grund i det germanska engelska språket men är utvecklat från ett tidigare brittisk romani-språk, nära släkt även med walesisk romani, som enklast kan jämföras med skandoromanin, eller då tattarspråk, samt liknande sådana språk på kontinenten som har samma historiska samt språkhistoriska grund, det vill säga, den första romaniinkomsten i nonbalkanska Europa avskiljandes dem från sentida valakiska samt övriga romer. Finska romer, som är ditkomna från Sverige, hävdar delvis likväl anfäderskap hos de brittiska romerna. Angloromani går även under benämningarna romanichal, pogadi chib eller posh ‘n‘ posh.

Angloromani talas av runt 90 000 individer i Storbritannien, d.v.s. England, Kymrien ock Skottland, främst i England. Basen og grammatiken i språket är engelsk, emedans vokabulären primärt är romanès och har från början utvecklats från brittisk romani som kreoliserats samt utarmats allt mer efterhand intill oigenkännelighet. Angloromani är grammatisk enkel ock engelsk, till skillnad från den ursprungliga romanin som har det arkaiska komplexa systemet kvar, även gällandes fonologin har angloromanin allena ett uvulart frikativfonem av arisk karaktär emedans övrigt är pur germanska. Målet har talats i Storbritannien i ungefär 500 jeeran og äro uppdelat på en mängd olika varianter  - det har även spridit sig till Sydafrika, USA samt Australien, i USA är de numer fler målförare än i Storbritannien självt.

De sägs ha anlänt under 1500-talet med härstamning ifrån Illesklanen i östra Ungern och talade då mer urpsrungliga romanispråk framtills 1800-talet när angloromanin utvecklades og den brittiska romanin utdagades. Man trodde under flera sekler att den ursprungliga brittiska romanin, det konservativa romnimos, var utdöd men under 1800-talet hittades talare på språket igen, idag är det högst oklart om det finns någon föryngring av språket, antagligen icke.



.............................................. Romnimos........ Angloromani......... Svenska
Nominativ............................. me.................... mandi.................... jag
Oblik..................................... man...................mandi.....................mig
Emfatiskt kasus.....................maya................. mandi.................... mig
Prepositionskasus................. mandi............... mandi.................... mig
Dativ..................................... maηi..................to, for mandi..........till, för mig
Instrumental.......................... mansa............... wi mandi............... med mig
Ablativ.................................. mande............... from mandi............ från mig
Possessiv mask.sg................. miro.................. mandi’s................. min
Possessiv fem.sg................... miri................... mandi’s.................. min
Possessiv oblik......................mire.................. mandi’s................. min
















~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.


Nessun commento: