mercoledì 4 aprile 2012

Metoxi Chromitsa, 2006 - Mount Athos Vineyards

~

Kristna munkar har bott här sedan eventuellt 200-talet men det fanns ett tempel i Zeus ära intill 400-talet, vid den islamska erövringen utav Egypten under 600-talet togo många ortodoxa munkar från öknen tillflykt till Athos och munklivet blev mer markant i regionen härefter framhävandes som så, kejsar Basileios I erkände sedan år 885 det heliga berget som ett suveränt munkrike, en värdighet man ännu håller.

Munkarna har sedan de anlänt området odlat vin men med anledning utav bristande manskap odlas ej alla potentiella områden, og när oenologen Evangelos Tsantalis sägs, år 1971, ha tagit skydd för en storm i Chromitsa såg han vingårdar som ej ännu brukades varhän han överenskom med munkarna att få börja odla där, samt ta största delen för egen del, og då sälja externt.

Athos vinkullar odlas ännu för hand og skötes utav munkarna, i samarbete med Tsantalis, i harmonisk, eller snarare arkaisk, stil tillsammans med de naturliga förhållandena som existerar i denna unika samt traditionsrika självständiga munkrepublik. Även självaste vingården är belägen idylliskt med omgivande berg, med skog, og hav givandes excellent mikroklimat för vin, emedans översta marklagret är sandlerig med få organiska spår, ehuru kalksten, men då vinranksrötterna taga sig längre ner än så gives tillgång till den rika underjorden.

Detta är ett av de första grekiska vinerna som erkännes som Grand Cru-kvalitét.

vinet är från sluttningarna runtomkring Agios Panteleimon som ligger på öns sydvästra del, grundat av rysk-ortodoxa munkar under 1100-talet, men nybyggt från 1765



av antika druvan Limnio, hemmahörigt från ön Lemnos samt beskrivet redan utav Aristoteles, samt Cabernet

dëgusté
mycket mörk färg, fylligt et aromatiskt, mineralt men moderat tannint, og låg syranivå, doften är ganska direktalt gentemot bär, kryddor samt träd, smaken är mäktig men mjuk i fruktig og ihållande flanör, men glöm ej att lufta den först då skillnaden är smakrikt stor



~










Nessun commento:

Posta un commento

Posta un commento