venerdì 10 giugno 2011

Urheimat – Det Indoeuropeiska Urhemmet I – Europas tungomål LVII

~
Var själva ursamhället låg har debatteras fram og tillbaka under de senaste 150 åren och en omkullkastande teori som för en tid sedan framlades av bland annat Renfrew går ut på att urindoeuropéerna levde samt verkade i Anatolien innan de med hjälp av jordbruket förökade sig i olika riktningar. På europeisk mark så skulle de enligt teorin då kommit till Hellas omkring 6500 f.kr. och därifrån, mestadels fredligt, spritt sig genom världsdelen - en sorts fredlig marknadsekonomi blir kontentan av denna teori som dock ses som lingvistiskt omöjlig av de flesta indoeuropeiska språkforskarna. Både arkeologiska och genetiska faktum talar för denna teori enligt förespråkarna - men det betyder ehuru inte att teorin är sanningsenlig. Andra teorier kring ursprung är allt från sydryska slätten, Kaukasus, Tyskland-Polen-området, med mera - ja, de flesta områden i Eurasien emellan himmel och jord har faktiskt, i alla fall någon gång, föreslagits som posibla Urheimat. Men man kan ganska lugnt luta sig tillbaka i fåtöljen med antagandet att der Urheimat redan är funnet. Nordpolen, Nordafrika, Atlanten, eller västra Stillahavskusten har alla föreslagits i vetenskapens namn och någonstans här emellan lär i alla fall folket ha bott och levat. Just Nordpolen kanske är en överdrift, men flertalet forskare för en längre tid sedan föreslogo att protoindoeuropéerna bebodde ett område som låg norrom polcirkeln och det skulle då ha varit ett arktiskt folk. Upprinnelsen för teorin hade sin grund i studerandet av de indoeuropeiska myterna som i vissa fall påtalar ett hem i nord, där natt och dag varar sex månader vardera och där Polstjärnan står i zenit, med mera, men nyligen så har en ny analys skett utifrån myter och slutsatsen för denna är nordvästra kaspiska havsområdet i vid mening. Ett område som antagligen nog ligger närmast den historiska sanningen.

~






Inledande og axat från avsnittet kring detta i boken Europas tungomål.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , int

Turkiet idag: DN, DN, SvD, SvD, SvD

~~~Tre år sen~~~

- Gaia.

~

1 commento:

Anonimo ha detto...

Jag tror man aldrig kommer få veta var Ur-indoeuropeerna kom ifrån.

Kollar man historien har invandringen i en vid mening skett från öst till väst. Flödet har varit enkelriktad. Från
centralasiens torra slätter och öken har nomader ända sedan skyternas dagar sökt sig till ukrainas vattenrika och grönskande geografi.

Att människor i stora skaror skulle plötsligt bege sig ut i det torra öknen i centralasien från det bördiga Ukraina enligt bland akademiker rådande teori. Låter inte så rimligt.


Skyterna kom från centralasien in Europa, efter dem Sarmaterna, alanerna och andra iranier. Sen skedde än trendförändring och turkarna gjorde intåg med hunnerna i släpptåg hade dom med sig andra folk magyarerna och bulgarerna. Sen var turkar för hela slanten under lång period.

Avarer, petjeneger, torker, Kazarer och Kumaner och mongoler osv osv.

Det stora inflödet av nomader har alltid kommit från öst i centralasien till det bördiga europa.
Inte tvärtom

Jo först när europeerna kom på att krutet kunde användas till mer än fyrverkeri började expansionen gå i motsatt riktning.


Ska man titta på var Urheimat låg måsta först sluta vara romantiskt och lägga det alltid så nära sitt eget hem.

Norra centralasien...södra sibirien västom Ural är dagen og natten også 6 månader långa.
Tillräcklig anledning för att flytta alltså