martedì 29 aprile 2025

Jägargulasch - Recept

 

 

2 kilo älgfransyska i grytbitar

1 kilo het vildsvinssalsiccia

200 gram varmrökt vildsvinssida

1 ½ liter viltfond

2 liter vatten

1 kilo fast potatis

10 vitlöksklyftor

33 centiliter mörk öl

5 gula lökar

5 röda paprikor

1 deciliter rapsolja

15 gram färsk ingefära

4 matskedar paprikapulver

2 matskedar salt

1 matsked hel kummin

2 röda chili

vitt bröd

 

Citronkräm

1 citron

5 deciliter smetana

2 matskedar hackad persilja

2 teskedar salt

svartpeppar

 

 

• Tvätta citronen rivandes av skalet samt pressa ut saften, blanda sedan alla ingredienserna för citronkrämen i en bunke för att smaka av med salt og peppar. Låt det sedan stå i kylen framtills servering.

• Bryn älgköttet, vitlöksklyftorna samt paprikapulvret i olja i en stor kastrull på hög värme, låt allt bli gyllenbrund under omrörning.

• Tillsätt sedan salt, kummin, hackad ingefära, öl samt fond. Uppkoka grytan ordentligt, tillsätt sedan vatten och hackad chili, låt detta sjuda under uppsikt under runt samt minst 1 timme.

• Skär potatisen i 2 centimeter tjocka skivor, sköljandes samt kärna ur paprikan samt skär dem i grova bitar, skala og tärna lökarna mer grovt. Tillsätt potatis, paprika samt lök i grytan, sjud sedan ytterligare under omrking 20 miuter.

• Skär det varmrökta sidfläsket i 1 centimeter tjocka stavar og vildsvinssalsiccian i 2 centimter tjocka skivor. Låt fläsket samt korven sjuda med ytterligare cirka 10 minuter. Smaka sedan av grytan med salt og peppar.

• Ät direkt eller värm upp grytan igen före servering, som alltid smakar dylika rätter bättre vid uppvärmning. Servera med citronkrämen samt ett gott bröd med smör till.












~

Nessun commento: