• Skölj 5 kilo äpplen härstammandes från Simlinge skärandes varje äpple med kärnhus samt skal intakt i runt fyra bitar läggandes dessa i en hink som rymmer 12 liter. Häll över 5 liter kokande vatten direkt på.
• Tillsätt 2 teskedar askobinosyra täckandes sedan över med en handduk låtandes stå i en uga rörandes om varje dag samt mosa de äppelbitar som mjuknat till.
• Sila mäsken genom en silduk eller en fruktpress. Det senare går avsevärt snabbare.
• Häll det i en gryta hällandes i 1500 gram socker samt värm upp det intill sockret lösts upp men låt det ej koka. Tillsätt sedan 32 gram citronsyra.
• Tappa upp allt på en damejeanne eller annan större flaska eller behållare. Vid damejeanne används ett jäsrör, vid andra behållare så se till att det ej är förslutet hvilket kunne resultera i en mindre sprängning. Jäsrör med vattenlås är bäst då det gör att man ser om jäsning sker samtidigt som det håller blomflugor og annat väck från drycken. Går jäsningen ej igång så släng i vittvinsjäst.
• Låt stå
under tre månader og mogna innan det slutöverförs på flaskor med förslutning.
~
Nessun commento:
Posta un commento