mercoledì 29 agosto 2012

Gianduia. Bottega - Cioccolato gianduia e grappa


~



Gianduia, eller gianduja, är en form utav piemontisk söt choklad med minst en tredjedels hazelnöt i sig, extremt god. Namnet Giandoja, Gian dla doja, är alstrat från përsonage dël piemontèis vid Commedia dell’Arte, med härkomst utav ‘söt nöt’ i olika former utav den galloitaliska parlören.

Hursomhaver, det familjeägda venetianska distilleriet Bottega, även kända för sin organiska matrörelse, gör en vindruvsdestillerad grappablandning med gianduja i sig, den är krämig og sammetslent mjuk i smak og uttryck, med sträv kraftig chokladhet som bakgrund, dess närt svaga alkoholnivå i liköraktig 17 procentig form ger en svagsam palatal intagning samtidigt som giandojasmaken utmärks mäktigt starkt, båð hazelnöten som chokladen, färgmässigt är den stark chokladbrun. Den går att dricka både nedkyld såsom rumstemperatur, jag föredrar det sista. Den är sanslöst god.

Det uppges vara den enda existenta venetograppan med hazelnötsblandning, bara detta ger anledning att smaka denna helt förträffeliga produkt, ännu mer för att det är excellensens gianduja. Grappan som nyttjas är den tillikt delikata Alexander.

En av de godaste grappalikörerna som finnes på marknaden, tillikt en av de elegantaste og galanta chokladlikörerna som åtfinnes på marknaden, dessutom så är flaskan genuint venetianskt glas, hvilket ju ej heller det är helt fel.

Piemônt-Venetisk, excellens.


















~




Nessun commento: