domenica 12 ottobre 2025

Skaldjurslaksa – Recept

 

 

150 gram torkade äggnudlar

200 gram skalade räkor

150 gram kokt krabbkött

150 gram böngroddor

6 deciliter fiskfond

4 deciliter kokosmjölk

2 röda chilifrukter, i strimlor

2 stjälkar citrongräs, finskuren

1 stor gul lök, grovt hackad

5 centimeter färsk ingefära, grovt hackad

50 gram osaltade rostade jordnötter

4 teskedar thailändsk fisksås

3 matskedar jordnötsolja

8 kammusslor utan skal

½ tesked gurkmeja

färsk koriander, hackad

 

• Börja med att hälla i chili, citrongräs, lök, ingefära, jordnötter samt fisksås i en skål mixandes till det blir en tjock kräm.

• Hetta upp oljan i en gryta, bryn försiktigt först kammusslorna runt om, tag sedan upp dem med en hålslev låtandes dem rinna av. Rör ned krämen i grytan låtandes detta fräsa under omkring 5 minuter under omrörning. Tillsätt sedan gurkmeja, fonden samt kokosmjölken låtandes detta sjuda upp.

• Tillaga nudlarna i en separat gryta utefter instruktionerna på paketet.

• Vänd ned kammusslorna ånyo i fonden låtandes sjuda i omkring 3 minuter, tillsätt sedan räkor, krabbkött, böngroddar samt koriander låtandes sjuda i ytterligare 1 minut.

• Häll av nudlarna läggandes dem i djupa tallrikar med laksan över.

 

Som alltid med dylika grytor så är smaken mycket mer uppfyllande dagen efter tillagning.


















~
 

Nessun commento: