martedì 8 febbraio 2022

Djäknebols mjøð

 


 

17 liter vatten

7 kilo lokal honung

vittvinjäst

(jäststopp)

 

• blanda 3,5 kilo honung i 17 liter vatten. Det går enklare om man värmer upp honungen sparsamt så den någ högst 30 grader, den blir då rinning og kan enkelt hällas i vattnet og karet. Häll härefter även i jästen under omrörning. Sätt på lock og vänta.

• skaka aldrig damejeannen, mjöd jäser långsamt.

• efter 3 till 8 veckor slutar jäsningen. Du häller nu i ytterligare 3,5 kilo honung låtandes det jäsa vidare under samma längd tid.

• när jäsningen avstannat ställer du det svalt under 5 till 10 dagar för att få jäsningen att helt sluta, alternativ häller i jässtopp.

• efter jässtoppet tappar man upp mjödet i lufttäta lerkärl låtandes det mogna under minst 3 till 4 veckor innan första avsmak.

• den går att dricka härefter og är som nyttigast men även lite grumlig i början. Vid längre lagring avtas nyttigheterna men mjöden blir även klarare i färg. Lagrat skolat vara bäst vid uppnådd fem år säges det.













~

Nessun commento: