1 ½ kilo plommon / blåmme
4 liter vatten
1 kilo socker
1 citron
1 påse vittvinsjäst
• Koka upp blåmmen med vann, blanda väl samt låt svalna.
• När blandningen är fingervarm tillsätts sockret samt sedan jästen, rör om ordentligt.
• Häll upp i jäskärl låtandes stå i rumstemperatur ett par eller tre dar, rör om en gång om dagen.
• Man kan om man vill nu härefter sila bort kärnor, skal og fruktkött, men det ger mer karaktär till smakaen om man låter det va kvar.
• Sila bort frukt samt kärnor efter runt tre veckor.
• Låt det sedan stå i omkring tre månader på damejeanne.
• Häll i mer socker om mer sötma önskas.
• Låt stå någon dag tillsättandes sedan jäststopp eller vinsvala för att stoppa jäsningen helt.
• Tappa upp
vinet på flaskor som sluts samt försvaras svalt.
~
Nessun commento:
Posta un commento