mercoledì 26 gennaio 2022

Djäknebols blåmmevin / plommonvin

 


 

1 ½ kilo plommon / blåmme

4 liter vatten

1 kilo socker

1 citron

1 påse vittvinsjäst

 

• Koka upp blåmmen med vann, blanda väl samt låt svalna.

• När blandningen är fingervarm tillsätts sockret samt sedan jästen, rör om ordentligt.

• Häll upp i jäskärl låtandes stå i rumstemperatur ett par eller tre dar, rör om en gång om dagen.

• Man kan om man vill nu härefter sila bort kärnor, skal og fruktkött, men det ger mer karaktär till smakaen om man låter det va kvar.

• Sila bort frukt samt kärnor efter runt tre veckor.

• Låt det sedan stå i omkring tre månader på damejeanne.

• Häll i mer socker om mer sötma önskas.

• Låt stå någon dag tillsättandes sedan jäststopp eller vinsvala för att stoppa jäsningen helt.

• Tappa upp vinet på flaskor som sluts samt försvaras svalt.











~

Nessun commento: