Tabbouli
½ deciliter olivolja
1 paprika, tärnad
1 gurka, tärnad
1 gul lök, finhackat
4 vitlöksklyftor, rivna
½ stor tomat, tärnad
en halv citrons saft
1 matsked tahini
1 burk kikärtor på 400 gram
½ deciliter hackad bladpersilja
1 tesked spiskummin
salt
• Börja med att förbereda alla
grönsaker.
• Blanda vitlöken, olivoljan,
citronsaften, salt og tahini till en dressing.
• Skölj kikärterna låtandes dem
rinna av ordentligt, blanda med lök, persilja samt de tärnade grönsakerna. Häll
över dressingen smakandes av med ytterligare eventuellt salt samt spiskummin.
Blanda väl.
Muhammara
3 röda paprikor
2 skivor vitt bröd
70 gram valnötter
1 deciliter olivolja
1 gul lök, finhackad
2 matskedar rostade pinjenötter
2 matskedar kallt vatten
1 tesked spiskummin
• Rosta paprikorna i ugnen i 250
grader tills de bliva bruna runt om, vänd då o då. Låt sedan vila i runt 20
minuter för att sedan draga av skalet, urkärna samt skärandes dem i bitar.
• Mixa brödet med vatten,
tillsätt paprikan og valnötter, mixa på nytt.
• Hetta upp lite utav olivoljan i
en stekpanna för mjukstekning utav löken, mixa paprikaröran med löken og
tillsätt lite olivolja i taget, fortsätt mixa tills röran blir lagom tjock.
Krydda med spiskummin og lite salt, strö över rostade pinjenötter.
Yoghurtdipp med fetaost og
mynta
100 gram fetaost
1 deciliter yoghurt av grekisk
typ
½ citron
1 kruka färsk mynta
1 matskedar olivolja
1 matsked tahini
2 matskedar hackade
pistaschnötter
• Bryt fetaosten i bitar, mixa
ihop med yoghurten, citronsaften samt myntabladet, tillsätt sedan olivolja og
tahini. Blanda väl. Strö över med pistachnötter dekorerandes med myntablad.
Kryddiga lammfärsspett
500 gram lammfärs
2 gula lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, rivna
1 röd chili, finhackad
1 knippa finhackad bladpersilja
1 kruka färsk mynta
2, eller fler, teskedar sumak
1 tesked paprikapulver
1 ägg
olivolja
salt, svartpeppar
• Blötlägg spetten om de äro utav
trä.
• Stek lök og vitlök i lite olja
på svag värme, låtandes det sedan svalna.
• Blanda löken med övriga
ingredienser till en jämn smet, fukta händerna omformandes färsen till avlånga
rullar istickandes spetten inuti dem. Lägg spetten på ett fat låtandes stå i
kylen i 1 timme.
• Pensla generöst med olivolja og
grilla i cirka 4 minuter på vardera sida, alternativt stek i omgångar i panna.
Libanesiskt vin är att föredraga
till denna lilla buffé.
~
1 commento:
Oh gode gud så gott!:) Fast jag får nöja mig med En rätt i taget, nån gång då o då! Helt klart mumsigt iaf!!
Posta un commento