mercoledì 21 marzo 2018

Enkel Libanesisk buffé - Recept



 

Tabbouli
½ deciliter olivolja
1 paprika, tärnad
1 gurka, tärnad
1 gul lök, finhackat
4 vitlöksklyftor, rivna
½ stor tomat, tärnad
en halv citrons saft
1 matsked tahini
1 burk kikärtor på 400 gram
½ deciliter hackad bladpersilja
1 tesked spiskummin
salt

• Börja med att förbereda alla grönsaker.
• Blanda vitlöken, olivoljan, citronsaften, salt og tahini till en dressing.
• Skölj kikärterna låtandes dem rinna av ordentligt, blanda med lök, persilja samt de tärnade grönsakerna. Häll över dressingen smakandes av med ytterligare eventuellt salt samt spiskummin. Blanda väl.


Muhammara
3 röda paprikor
2 skivor vitt bröd
70 gram valnötter
1 deciliter olivolja
1 gul lök, finhackad
2 matskedar rostade pinjenötter
2 matskedar kallt vatten
1 tesked spiskummin

• Rosta paprikorna i ugnen i 250 grader tills de bliva bruna runt om, vänd då o då. Låt sedan vila i runt 20 minuter för att sedan draga av skalet, urkärna samt skärandes dem i bitar.
• Mixa brödet med vatten, tillsätt paprikan og valnötter, mixa på nytt.
• Hetta upp lite utav olivoljan i en stekpanna för mjukstekning utav löken, mixa paprikaröran med löken og tillsätt lite olivolja i taget, fortsätt mixa tills röran blir lagom tjock. Krydda med spiskummin og lite salt, strö över rostade pinjenötter.


Yoghurtdipp med fetaost og mynta
100 gram fetaost
1 deciliter yoghurt av grekisk typ
½ citron
1 kruka färsk mynta
1 matskedar olivolja
1 matsked tahini
2 matskedar hackade pistaschnötter

• Bryt fetaosten i bitar, mixa ihop med yoghurten, citronsaften samt myntabladet, tillsätt sedan olivolja og tahini. Blanda väl. Strö över med pistachnötter dekorerandes med myntablad.


Kryddiga lammfärsspett
500 gram lammfärs
2 gula lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, rivna
1 röd chili, finhackad
1 knippa finhackad bladpersilja
1 kruka färsk mynta
2, eller fler, teskedar sumak
1 tesked paprikapulver
1 ägg
olivolja
salt, svartpeppar

• Blötlägg spetten om de äro utav trä.
• Stek lök og vitlök i lite olja på svag värme, låtandes det sedan svalna.
• Blanda löken med övriga ingredienser till en jämn smet, fukta händerna omformandes färsen till avlånga rullar istickandes spetten inuti dem. Lägg spetten på ett fat låtandes stå i kylen i 1 timme.
• Pensla generöst med olivolja og grilla i cirka 4 minuter på vardera sida, alternativt stek i omgångar i panna.

Libanesiskt vin är att föredraga till denna lilla buffé.
















~
 

1 commento:

Anonimo ha detto...

Oh gode gud så gott!:) Fast jag får nöja mig med En rätt i taget, nån gång då o då! Helt klart mumsigt iaf!!