venerdì 27 giugno 2025

En enkel torr cider - recept

 

 

Vinum mustum

1 kilo äpplen ger ungeffär 0,6 liter äppelmust, vinum mustum. Musten gör man själv om man har möjlighet, samla ihop äpplen som är mogna, det skall vara äpplen som precis fallit eller är nära att falla från trädet. Känn på ett äpple, släpps det från grenen enkelt vid en vridning så är det klart att bruka. För att göra musten krossar du äpplena samt sedan pressa dem i en fruktkross. Anledningen till att man bör krossa dem först är att de då enklare släpper ifrån sig juicen under själva pressningen. Äppelkrosset, eller pomance, bör ej vara större än en ärta, men det bör ej vara så finfördelat att det blivit en puré så kör ej äpplena i en mixer, dessutom så vill du inte hacka sönder kärnrorna då de kommer ge en alltför besk eller kärv smak. Det är även bra att låta pomancen stå några timmar innan den pressas för att få ut så mycket must som möjligt, detta benämnes maceration innebärandes oxidation samt enxymatiska processer. Några timmar till ett dygn kan pomancen lämnas för maceration. För hemabruk funkar en så kallad korgpress väl, det har det gjort snart i fyra sekler.

 

6 liter äppelmust

1 gram jästnäring

vinjäst

 

• Börja givetvis med desinficera all utrustning.

• Häll musten og jästnäringen i en damejeanne skakandes. Stör ut jästen på mustens yta. Sätt på jäströret där du även fullt på med vatten till strecket samt lagt en bomullstuss uppe vid locket för att förhindra flugor. Ställ sedan detta helst där temperaturen ligger på runt 12 till 16 grader, men 20 till 25 grader går det med, men jästtiden påverkas.

• Efter runt 6 veckor kunne man tappa om till en ny behållare, eller samma ursköljda, men undvik nu att få med för mycket utaf bottensatsen. Ny lagring på en mörk plats tills innehållet är blank og fin. Man kan även tillsätta klarningsmedel i slutet.

• När klarhet nåtts är det dags att häva in det i flaskor















~

Nessun commento: