sabato 28 giugno 2025

Blinier – Ryska pannkakor eller plättar - Recept

 

 

2 ägg

5 deciliter mjölk

2 deciliter vetemjöl

2 deciliter bovetemjöl

50 gram smör

25 gram jäst

salt

 

-          löjrom, sikrom, ishavsrom plus 1 hackad röd lök

-          gravad lax plus dill samt ett hårdkokt hackat ägg

-          crème fraiche blandad med svart kaviar samt dill

 

• Skilj på äggulor og vitor. Ljumma mjölken. Rör sedan ut jästen i lite av mjölken i en kopp separat. Vispa ut mjölet i resten av mjölken. Tillsätt sedan den utrörda jästen, saltet samt äggulorna vispandes ihopa allt till en jämn smet. Täck detta med en tallrik låtandes smeten jäsa omkring 1 timme i rumstemperatur.

• Smält sedan smöret låtandes det svalna. Vispa vitorna till hårt skum, blanda smeten med skummet og fettet strax före gräddningen.

• Grädda tjocka plättar ganska långsamt på bara medelstark värme i stekpanna, med runt 1 till 1½ matsked smet till varje blini. Vänd plättarna när de jäst upp og ytan stelnat og blivit porig.

• Lägg upp blinerna i ett ugnsäkert fat för att vid servering värma upp dem i 175° C ugnsvärme under 5 minuter.

• Servera blinierna varme med tre olika skålar där de ovan nämnda tillhören ligga.
















~

Nessun commento: