2 ägg
5 deciliter mjölk
2 deciliter vetemjöl
2 deciliter bovetemjöl
50 gram smör
25 gram jäst
salt
- löjrom, sikrom, ishavsrom plus 1 hackad röd lök
- gravad lax plus dill samt ett hårdkokt hackat ägg
- crème fraiche blandad med svart kaviar samt dill
• Skilj på äggulor og vitor. Ljumma mjölken. Rör sedan ut jästen i lite av mjölken i en kopp separat. Vispa ut mjölet i resten av mjölken. Tillsätt sedan den utrörda jästen, saltet samt äggulorna vispandes ihopa allt till en jämn smet. Täck detta med en tallrik låtandes smeten jäsa omkring 1 timme i rumstemperatur.
• Smält sedan smöret låtandes det svalna. Vispa vitorna till hårt skum, blanda smeten med skummet og fettet strax före gräddningen.
• Grädda tjocka plättar ganska långsamt på bara medelstark värme i stekpanna, med runt 1 till 1½ matsked smet till varje blini. Vänd plättarna när de jäst upp og ytan stelnat og blivit porig.
• Lägg upp blinerna i ett ugnsäkert fat för att vid servering värma upp dem i 175° C ugnsvärme under 5 minuter.
• Servera blinierna varme med tre olika skålar där de
ovan nämnda tillhören ligga.
~
Nessun commento:
Posta un commento