venerdì 26 luglio 2024

Brynt hälleflundra och kungskrabba - Recept

 

 

4 bitar hälleflundra om 150 gram

0,5-1 kilo kungskrabba

olivolja, salt

 

Syrad kålrabbi:

1 liten kålrabbi

2 deciliter vatten

1 deciliter ättiksprit om 12 procent

1 decliter strösocker

salt

 

Västerbottenostkroketter:

450 gram mjölig potatis

300 gram västerbottenost

3 äggulor

salt

2 ägg

1 deciliter vetemjöl

2 deciliter panko

1 liter rapsolja

 

Brysselkål:

100 gram brysselkål

3 deciliter vispgrädde

salt

 

Brynt hasselnötssmör:

50 gram hasselnötter

75 gram smör

 

Garnering:

vattenkrase

 

• Börja med kålrabbin. Koka upp vatten, ättika, socker samt salt. Låt detta svalna. Skala og strimla kålrabbin läggendes det sedan i lagen låtandes det stå omkring eller minst en timme innan förtäring.

• För kroketterna. Skala og koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av vattnet pressandes kartofflen. Riv osten. Blanda potatis, ost, äggulor samt salt formandes sedan smeten i runda små bollar. Vispa upp ägg i en bunke, lägg mjöl og panko på varsin tallrik. Panera kroketterna först i mjöl, sedan i äggen samt sist i pankon.

• Brysselkål. Förväll dem i lättsaltat vatten i omkring 20 sekunder bara, låt rinna av. Koka sedan ihopå grädden tills bara hälften återstår, krydda med salt vändandes ned brysselkålen i grädden låtandes stå till förtäring.

• Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Lägg fisken i en ugnsäker form, ringla över olja samt stör över salt. Ugnsbaka firren mitt i ugnen tills 50 grader nås i innertemperaturen, det brukar taga runt 15 minuter.

• Under tiden klippes krabbenen upp för uttagning utaf köttet.

• Smöret: Grovhacka nötterna, bryn smöret tills det får fin färg doftandes nötigt, blanda då i nötterna.

• Hetta upp oljan till 180 grader, sänk ner kroketterna för fritering intill de erhålla frasig yta.

• Lägg upp fisken på tallrikar, lägg på krabban. Skeda över smöret, samt servera med kålrabbi, kroketter og brysselkål med vattenkrassen som garnering.















~

Nessun commento: