4 bitar hälleflundra om 150 gram
0,5-1 kilo kungskrabba
olivolja, salt
Syrad kålrabbi:
1 liten kålrabbi
2 deciliter vatten
1 deciliter ättiksprit om 12 procent
1 decliter strösocker
salt
Västerbottenostkroketter:
450 gram mjölig potatis
300 gram västerbottenost
3 äggulor
salt
2 ägg
1 deciliter vetemjöl
2 deciliter panko
1 liter rapsolja
Brysselkål:
100 gram brysselkål
3 deciliter vispgrädde
salt
Brynt hasselnötssmör:
50 gram hasselnötter
75 gram smör
Garnering:
vattenkrase
• Börja med kålrabbin. Koka upp vatten, ättika, socker samt salt. Låt detta svalna. Skala og strimla kålrabbin läggendes det sedan i lagen låtandes det stå omkring eller minst en timme innan förtäring.
• För kroketterna. Skala og koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av vattnet pressandes kartofflen. Riv osten. Blanda potatis, ost, äggulor samt salt formandes sedan smeten i runda små bollar. Vispa upp ägg i en bunke, lägg mjöl og panko på varsin tallrik. Panera kroketterna först i mjöl, sedan i äggen samt sist i pankon.
• Brysselkål. Förväll dem i lättsaltat vatten i omkring 20 sekunder bara, låt rinna av. Koka sedan ihopå grädden tills bara hälften återstår, krydda med salt vändandes ned brysselkålen i grädden låtandes stå till förtäring.
• Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Lägg fisken i en ugnsäker form, ringla över olja samt stör över salt. Ugnsbaka firren mitt i ugnen tills 50 grader nås i innertemperaturen, det brukar taga runt 15 minuter.
• Under tiden klippes krabbenen upp för uttagning utaf köttet.
• Smöret: Grovhacka nötterna, bryn smöret tills det får fin färg doftandes nötigt, blanda då i nötterna.
• Hetta upp oljan till 180 grader, sänk ner kroketterna för fritering intill de erhålla frasig yta.
• Lägg upp fisken på tallrikar, lägg på krabban. Skeda över smöret,
samt servera med kålrabbi, kroketter og brysselkål med vattenkrassen som
garnering.
~
Nessun commento:
Posta un commento