venerdì 8 aprile 2011

Zigenare, romer, tattare, fant, split et skøyere i Norge

~
I Norge finnes samma gammalromska stam som den som är förestående i Sverige, som utifrån språklig synvinkel är tillhörig samma indoeuropeiska språkfamilj som norskan självt men i undergruppsförgreningarna -indoarisk-centralindoarisk-romani-språket. Det största romska språket förekommande i Norge, utifrån internationell standard, är vlach som talas utav omkring 500 talare i Norge men förrutom detta finns det runt 6000 talare utav det språk som ofta kallas tavringer romani / tavringers rakripa / scandoromani / skandinavisk romani, i Sverige kallas detta språk främst svensk romani.

Språket är grammatiskt på norsk-svensk grund emedans huvuddelen utav ordskatten är romani. Språket är erkänt i Norge sedan 1993. Förutom romerna har Norge samma slags resandebefolkning som i Sverige, de kallas naturligtvis även för tattare, hvilket även är en term som använts för alla romer, og de speciella skøyere, og haver varit främst boende i Östlandet, Trøndelag samt delvis längst nordvästkusten. De hava bibehållit sin resandekultur väl in idag, de traditionella yrkena var mycket av hantverk, musik, teater, smeder, hästhandel, handel samt andra frihetliga yrken. De flesta reste tidigare med häst og vagn men vissa släkter längs Bohuslän samt upp längs de norska kusterna reste med båt. Olika släkter har olika grader av romanidrag gällande kultur i sig, emedans andra ej alls betecknas som romer, de så kallade skøyerna, de talar ehuruväl åtminstone ursprungligt språket rodi.

Etniciteten av resandefolk i Norge kan ha uppemot 5000-10 000 medlemmar men om man räknar lite lösligare kring resandehärstamning så når man måhänt upptill 100 000 men det är då oklart om det finnes några kulturella spår i kännedom. Just skøyerne kallades även fant i Sørlandet og split i Vestlandet talandes sitt eget språk rodi som är starkt avskiljandes från norsk-svensk romani och de är heller ej historiskt att betrakta som romanifolk, eller tattare, utan behaver en egen historik med grund i norska og tyska landsstrykare från 1600-talet, dessa har även sedan beblandat sig med resandefolk men har ej anammat dess kultur eller självidentitet, båda grupperingarna har ack fått utstå samma fördomar samt diskriminering, ibland våldsam ock fatal.

Även om skøyerna är inkluderade i den officiella synen på hvilka som är zigenare så menar varken romerna eller de flesta utav övriga resande att de tillhör dem, de kallar dem ofta derrogativt för mjøltravere, ävenså så har vissa skøyer upptagit romanital.

Rodi är eljes ett i huvudsak norskt tungotal med stora inlån från scandoromani samt tyska, det liknas ofta med liknande språk i Danmark samt det tyska jenischemålet. Språket räknas som osäkert utdödt.

~





Om detta, samt mer om alla övriga nordiska, svenska, samt europeiska romska grupperingar står att finna i min bok Europas tungomål.

Speciellt scandoromanin kommer genomgås mera separat vid senare tillfälle, än vad som står här ovan.

SvD, SvD, DN, DN, DN
Andra om: , , , , , , , , , , , , , int

~~~Tre år sen~~~

- Avbön.

~

4 commenti:

Erik ha detto...

emedans?

Ordet finns inte och emedan betyder inte vad du tror.

hordias ha detto...

Jag trodd att "vlach" (valack) var ett rumänskt och inte ett romskt språk.

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Re: Erik.

Emedans, finns, samt kan nyttjas på sådant vis som jag gör.

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/62/60.html

jämför även exempelvis med danskans imedens.



Re: Hordias

det är helt korrekt det med, det med, termen nyttjas för väldigt mycket:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vlachs

http://en.wikipedia.org/wiki/Vlax_Romani_language

Om just Valakiets romer, varifrån vlach-romani härstammar från sekundärt, skrev jag kort om:

http://stevelando.blogspot.com/2010/09/romerna-i-rumanien.html

hordias ha detto...

Tackar för länken!