venerdì 9 agosto 2013

Korporativ apartheid


Det var under 1800-talet som man bestämde sig från svenskt rikshåll för att se till så att det enbart var samer som kunde handha renar, man gav dem monopol på denna syssla, men då staten hade total auktoritet på området så genomreglerades näringen in i minsta lilla detalj. Samtidigt som detta skedde så bestämde staten att det endast var de renskötare som var medlemmar i lappbyar som skulle klassificeras som samer - alla andra samer transfererades härmed till termen ‘svenskar’.

Detta är gällande än idag i Svärje, hur många samer som reellt finns havom vi ingen aning om då det enbart är de som är medlemmar i samebyar som den svenska staten räknar som samer och därmed ger speciella rättigheter till.




















~

Om samerna skriver jag en del om i boken Europas tungomål, som dylik politisk filosofi i boken Postmodernisme premillénaire.



~~~Fem år sedan~~~


~

1 commento:

Nalle Puff ha detto...

I ett civiliserat samhälle skulle förstås ingen äga ren.

Vem har rätt att äga ett vilddjur? Tvärtom alla djurparker och liknande tortyrcentraler för vilda djur skulle kriminaliseras.

Bara sådana där ställen som vårdar vilda djur och fåglar som blivit skadade och sjuka äger legitimitet.

Att sedan samerna i de där lappbyarna gör allt för trycka ned sina andra landsmän är ju tråkigt, men allvarligt det skiter jag i då de ändå inte vara mina landsmän.

Tvärtom bara gott att de motarbetar varandra!

Divide et impera :D