domenica 19 ottobre 2008

The Life of a Bakteriofag

~
Virus är en intressant liten sak som man än till denna dag inte kunnat definiera vad det är. De flesta är överens om att det inte är ett dött ting, samtidigt som man menar på att det heller inte är ett levande ting. Anledningen till att man dömer virusen till att vara ett mellanting emellan liv och död är att viruset är en sorts parasit som inte klarar av sitt liv utanför en värdcell, det är först inuti en värdcell som de bär förmågan till förökning. Det flesta annat liv är på något vis beroende av andra livsformer.


mellan liv og död
lever av livet, är död

rena vodoon, zoom


Virus kan vidare infektera alla levande organismer, allt från bakterier, växter, djur till djuret människa och de sjukdomar som uppstår därav benämns viroser, eller då virussjukdomar. Av alla kända virus är det omkring 600 som kan infektera människor, de som däremot infekterar bakterier går istället under benämningen bakteriofager. Det är de jag här finner främst intressanta.


viroser i gäng
virilistiska virus

rosor till din säng


Bakteriefager är bildat från det inledande samt hellasiskans phagein som betyder ‘att äta’, hela sammansättningen förkortas ofta till fag. I likhet med de eukaryotanfallande virusstammarna så finns fagerna i en relativt stor variation, men generellt kan säga att de består utav ett yttre proteinhölje och innehåller genetiskt material av dubbelsträngigt DNA. Flera sorter har en intern struktur som benämns som svans vilket projektilas in i värdcellen i syfte att sprida sitt genetiska material.


homoman i säng
svansprojektil där bak i

ett fag, men ej barn


Fagerna finns överallt, såsom i jord och djurtarmar, men är som vanligast förekommande i sötvatten. Man tror att bakteriefagerna spelat en stor roll under evolutionens gång som överförare, vektorer, av genetiskt material emellan de olika bakteriearterna.


finns i sötvatten
äska rinna till sältan

vektorisera


Extra är att fagerna infekterar allena specifika bakterier men man vet ej ännu vid denna dag huruvida det finns en specifik fag för varje art av bakterier, men anledningen till denna okunskap ligger främst i att detta ej vidare studerats. Vissa fagrar är även virulenta vilket ävenledes betyder att direkt efter att de infekterat en cell så påstartas reproduktionen och inom kort destruerar, eller lyserar, de cellen som släpper ut nya fagrar.


snar penetration
reproducerar og står i

kill the mother, yeah


Andra bakteriofager är istället mindre agitativa, de benäms som termofager, och integrerar sitt eget genetiska material i värdcellens kromosomala DNA, eller så etablerar de sig som plasmider. Plasmiderna bär ofta en relativt liten arvsmassa med sig och är därför enklare att transferera över till en bakteriecell. Det är sådana här plasmider som bedöms utgöra ett mycket stort hot mot mänsklig hälsa framöver då dessa kan innehålla antibiotikaresistenta gener. Plasmiderna är således ett livskraftigt sätt att överföra genetiskt material emellan bakterier, och de gör det inte bara inom samma art, utan kan vandra emellan olika arter.


skumma Plasmider
biartsligt i tidelag

nada sexmoral


Dessa, endogena fagrar, benämns som profager och kopieras även genom varje intern celldelning av bakterien tillsammans med värdcellens DNA, de väljer att ej döda sin värdcell men styr den i sina vägar. Men när värdbakteriens tillstånd försämras, kanske för ökad temperatur eller brist på näring, så reaktiveras de endogena fagerna och initierar sin reproduktiva cykel varvid värdcellen förintas, eller varde det nu var ändamålat.


profager smarting
slug liten bastardfager

måste va kvinna




















~

+ Det högsta samt enda livet = KvinnanSarvabîja

1 commento:

Anonimo ha detto...

Aaah:) Som en kunskapsbehållare fylld med sprängämne är denna informativa text:D De nästan fria associationerna vinner priset:D

Tack för läsningen:)

Gillar speciellt:

"profager smarting
slug liten bastardfager

måste va kvinna"

Samtidigt som jag ser en dikt:

Rubrik: slug liten bastardfager

"rena vodoon, zoom"

rosor till din säng
äska rinna till sältan

"rena vodoon, zoom"

måste va kvinna
finns i sötvatten

"rena vodoon, zoom"

kvinna
rosor
snar penetration

"rena vodoon, zoom"

slug liten bastardfager

:D