giovedì 9 febbraio 2012

Runalfabetets härkomst – en multikulturell semitisk sak

~
Man vete egentligen ej om runalfabetet kommo från det latinska, etruskiska eller det helleniska alfabetet, men latinets alfabet är utvecklat ifrån det etruskiska hvilket i sin tur härleds från hellasiskans alfabet, hvilket ytterligare kan härledas från feniciernas som uppfann det ungefär 1200 f.kr. - dessa uppfann sitt alfabetet ehuru ej i ordets sanna betydelse, utan blev med största sannolikhet influerade utav den demotiska skriften i det antika Egypten eller utaf kilskriften i Mesopotamien.

Den germanska runskriften kan ehuruväl antagligen härledas till etruskernas skrift genom veneternas eller räternas modifierade version utav den etruskiska skriften. Det verkar även som om det germanska runalfabetet fått influenser från det semitiska nabateiska alfabetet hvilket kan förklaras med att nabatéer var stationerade i Romerska rikets norra gräns i Bayern under hela 100-talet, man har där även funnit flera skrivdon och annat tillhörandes dessa. När styrkan disintegrerades omkring år 200 vete man att det i Danmark ankom en hel del soldater som tidigare varit i romersk tjänst. Minst fem runor verkar vara klart influerade.

Detta äldre runalfabet finnes eljes bara bevarat genom färre än 200 inskrifter og då esomoftast väldigt korta sådana, kanske ett eller två ord. Anledningen till att det ej finnes så många kvar är att man oftast skrevo på löst material såsom trä og det verkar ha varit romarna som sedan lärde germanerna att rista i det mera hållbara materialet sten. För övrigt något att tänka på för vår egen digitala, alternativt pappersaktiga, civilisation likväl. Den äldsta inskriptionen på den äldre nordiska 24-typiga futharken är Eggjumstenen som innehåller cirkus 200 runor samt härstammar från Norge omkring år 650-700.

Att germanerna på en så väldigt tidig basis haft kontakt med etruskerna, före romarna krossat dem, kan vi exempelvis seom i det tyska ordet för ‘metall’, Erz, hvilket härleds till den etruskiska staden Arrētium som var känt för sina metallarbeten.

Den äldsta germanska runinskriften är Negauhjälmen som hittats på Balkan behavandes inskriptionen harixasti teiva och detta skall enligt vissa betyda ‘till Armé-Gäst (eller bärare), guden’, eller ‘Harigast, prästen’. Man har använt sig av en norditaliensk skrift och dateringen är osäker med förslag på allt ifrån 700-200-talet f.kr., hjälmen kan vara äldre än inskriptionen.













1 commento:

rock ha detto...

coolt.
Fick lära mig för några veckor sen att de var från latinet, inget mer än så.
Det finns en sten häromkring gefle, den står på sin ursprungliga plats dessutom. Förbannelsesten har jag för mig ;P vad annars.