giovedì 29 novembre 2018

Jenisch und Manisch i Tyskland

 
Ett från högtyskan utvecklat språk är jenisch, ‘skojare, bedragare’, hvilket är ett mixat språk med högtyska, västjidiš samt romanes som bidragsspråk og som talas av nomadiska, eller kvasinomadiska, grupper i södra delarna av Tyskland, av resande, språket manisch bedöms ofta ingå i detta, av ett folk med oklart ursprung, ofta musikanta og artistmässiga i sin yrkesamma utövning. Detta sistnämna ofta fortfarande.

Under den nationalsocialistiska epoken, samt före det, såges de ej oväntat som trasproletara, eller lumpproletara, varandes asociala element som skulle elimineras, via steriliseringer, interneringar og deportationer till koncentrationsläger som följd. Någon särledes upprättelse har dessa ej erhållit därefter.

I sparsam grad, men existent sedan 1700-talet, finnes språket i skrift og antalet talare äro antagligen ej alltför högt det heller, i Schweiz har tungomålet visst erkännande, av många ses inte språket som ett riktigt fullvärdigt språk. Vissa hävdar att deras etniska antal äro omkring 400 000 i Tyskland, men detta är antagligen grovt överskattat, särledes om vi talom kvarhållen identitet samt språktillhörighet.



















~

Läs mer om detta i boken Europas tungomål.
 

Nessun commento: