domenica 18 febbraio 2024

Simpelt torrt traditionellt mjöd - recept

 


 

• Rengör og desinficera all utrustning som kommer komma kontakt med mjöden

• Värm upp 2 liter vatten, bara så det är småttla varmt, tillförandes runt 1,75 kilo honung utav god smak, på spisen rörandes om till dess honungen smultit. Se ehurujösses till så att värmen ej stegrar för mycket. När honungen lösts upp tillsätts 2,5 liter kallt vatten. Rörandes om ordentligt.

• Häll ned musten i en damejeanne eller hvad du nu än tänker nyttja.

• Rehydrera 5 gram jäst tillsättandes detta i musten. Exempelvis 1 paket Lavin K1V-1116, D47 eller 71B-1122.

• Sätt varan i ett svalt samt mörkt rum.

• Efter en dag tillsättes jästnäring, circus 8 gram, låt det sedan stå i runt två veckor.

Skaka musten när två veckor gått, skaka sedan återupprepande kraftigt under tre dagars tid, för att få ut kolsyran.

• Tappa om låtandes stå i ytterligare två till fyra veckor.

• Stabilisera mjödet med 0,5 gram vinsvala.

• Lagra vidare framtills det är klart, eller använd klarningsmedel om så önskas.

• Buteljera.













~

Nessun commento: