mercoledì 22 luglio 2015

Risotto con le castruare - Kronärtskocksrisotto


- 320 gram Vialone Nanoris, eller risottoris
- 8 färska kronärtskockor
- 3 sharlottenlökar
- 1,5 deciliter torrt vitt vin, helst venetianskt
- 1 liter kycklingbuljong, eller fond
- 3 matskedar olivolja

Det skall egentligen vara de speciella violetta kronärtskockorna från Sant Erasmo men då dessa kunne vara svåra att få tag på utanför Venedig så får vanliga gå vägen, välj då ut de minsta du finner. Är man ovan, eller bekväm, i handhavandet utav kronärtskockor så går burkvarianten väl likaså.

• Förbered kronärtskockorna genom borttagning utav de yttre löven samt avklippandes topparna från resten, skär i mindre rundor, sautéra i en stekpana med olivolja för att uppmjuka dem, lägg dem sedan åt sidan. Nyttjas burkkronärtskockor så låtes dessa avrinnas innan de uppskures samt sedan delikt sautéras även om de redan äro mjuka, för att få rätt smaker framkomna, lägg dem sedan åt sidan.
• Skala og skär scharlottenlöken, sautéra dessa med i den överblivna oljan från ovan under ett par minuter innan riset ihälles likväl under genomrörning framtills riset ej längre varandes genomskinligt. Häll då i vittvinet låtandes det avdunstas.
• Koka riset ihällandes kycklingfonden allteftersom under närmaste cirka 20 minuterna.
• Häll i kronärtskockorna, rörandes ned dem gentilt men ordentligt, salta, peppra, samt ät.


Som förstås passar denna rätt antingen som en primo piatto eller även som en full måltid, till venetianskt vitt vin, eller prosecco, förståss.














~

3 commenti:

Anonimo ha detto...

Tycker om dina mattips! o lagar ibland allt utifrån dina recept - på lördag blir det Venetianska köttbullar!

S.A.I. Steve Lando ha detto...

roligt, tackar gott, inspirerande. Smaklig spis, men glöm ej proseccon - så Salute!

Anonimo ha detto...

Blev ingen proseccon :( hade bara hallonsaft! :D men gott vare!!! tack!