martedì 20 maggio 2025

Du hade fått vänja dig vid

 

 

att jag skulle dyrka dig innerligt
















~

Gravad lax - Recept

 

 

1 kilo laxfile med skinn

1 deciliter salt

1 deciliter strösocker

2 teskedar vitpeppar

2 deciliter grovskuren färsk dill

 

• blanda ihop salt, socker, peppar samt dill med händerna till blivandes ett ljusgrönt salt. Gnid in laxen med blandningen låtandes stå i rumstemperatur runt 30 minuter. Plasta samt ställ in det i kylskåpet. Efter 12 timmar vänd laxen låtandes grava vidare under ytterligare 1 dygn.

• skölj av samt skär upp i efterfrågade skivor vid servering, servera med stuvad potatis till.

 

Stuvad potatis:

600 gram nykokt potatis i bitar

50 gram smör

2 matskedar vetemjöl

4 edeciliter standardmjölk

1 deciliter vispgrädde

1-2 deciliter plockad dill

salt samt vitpeppar

 

• smält smöret til den stuvade potatisen i en kastrul på medelvärme, rör i mjölet samt tillsätt hälften utaf mjölken under konstant vispning. När det kokar så tillsätt resten utaf mjölken og grädden, osså detta under vispning. Låt koka under 10 minuter till under sporadisk vispning, smaka sedan av med salt og peppar.

• blanda i den nykokta potatisen låtandes dra en stund. Tillsätt sist dillen.
















~