giovedì 18 marzo 2010

Turkiets svarta kretanska befolkning - Afrika kökenli Türkler

~

När vi ändå är inne på Turkiet så.

I Turkiet finns en svart afrikanskhärstamlig befolkning om 100 000-800 000 människor, en del utav dessas anfädrar blev deporterade från Grekland till Turkiet efter att Grekland genom ett politiskt fulspel tagit över den fria staten Kreta och slängt ut öns muslimska befolkning, helt till 1923. En annan del av afroturkarna har bott i Turkiet sedan de anlänt dit, och inte gått via Kreta. En mycket stor del utav Kreta var muslimskt befolkningsområde tidigare, denna befolkning var inte turkisk i etnicitet utan konverterade greker, eller då kretiner.

Just gällande de svarta afrikanerna så härrörde de från tidigare slavhandel och ankommit från Egyptien, Sudan, Niger, Kenya, Libyen og via Saudiarabien, men som kretiniserats og muslimiserats under det Ottomanska riket.

Man talade inte turkiska utan det distinkta attisk-peloponnesisk-dimotikiska språket kretanska, även kallat för Κρητικά.

En del av dessa och dessas ättlingar, nu uppgåendes till någonstans emellan 100 000-800 000 personer, talar fortfarande kretinska, boendes speciellt i den Aegiska regionen, i Turkiet.

~









Nuvarande EU-landet Grekland slängde således ut sin svarta befolkning, Turkiet tog hand om dem. Men varken på Kreta eller i Turkiet är det kretanska språket erkänt eller skyddat.

De flesta afroturkar talar turkiska.

Den flerhundratusentaliga kretanska minoriteten i Turkiet har många gånger aktivt diskriminerats sedan de anlänt efter de deporterats från Grekland under 1920-talet med anledning utav deras språkliga tillhörighet, i vissa fall har detta lett till att vissa kretanska samhällen i Turkiet inte beblandat sig alls med turkofona varvid deras distinkthet kvarhållits.

Om Kreta skriver jag tidigare här.

Jag kommer skriva om dessa kretaner vid ett senare tillfälle.

Tavlan är målad av Jean-Léon Gérôme, 1869, och heter Bachi-bouzouk, hvilket var irreguljära ottomanska styrkor som oftast inte fick någon lön, utan fick ta vad de ville och fick leva på det.

~~~För ett år sedan~~~

- Kòrsou

~

Andra om: , , , , , , , , , , , int

3 commenti:

Anonimo ha detto...

VARNING: Tänk OM Turkiet blev medlem i EU, vilket flöde av olika kategorier människor det skulle bli norrut!

S.A.I. Steve Lando ha detto...

spring o göm dig i skogen

Nalle Puff ha detto...

Det allra lustiga är ju att bla Sverige och Frankrikes påfund om eventuella folkmord i Turkiet naturligvis kommer försvåra processen med att få Turkiet med i EU men sånt är ju pk-människor som Steve Lando för tröga att fatta.

Fast en annan är ju därför ganska glad över tokarnas tokbeslut i Sverige & Frankrike :D