domenica 7 marzo 2010

Haiku

~
fulfisk bortjagas
finfisken återkommer

pirater får skuld



~



Tack vare Puntlands informella Sjöfartsstyrka finns det nu åter gott om fisk i havet utanför Somalias kust sedan (främst väst-) världens tjuvfiskare bortjagats därifrån.

se även mina Pirater af Puntland, Puntade politiker punkgör Puntland

DN, DN, SvD

Andra om , , , , , , , , ,

2 commenti:

Anonimo ha detto...

De är pirater och inget annat och ska behandlas därefter - med väl beprövade metoder. Återfallsförbrytare ska avskräckas, permanent.
Problemet är väl att ledarskapet slipper undan straffen - som vanligt.

Ingen omskrivning kan förneka det faktum att piraterna är kriminella avskum. Men du gjorde ett bra försök... ;-)

Anonimo ha detto...

Giftdumpning i farvattnen och överfiske rättfärdigar inte rån, mord och kidnappning.

Bristerna är väl snarare inbyggda i samhället som sådant. Eller snarare i avsaknaden av en sammanhållande civiliserad samhällsstruktur, däribland en stark centralmakt.
Den somaliska stoltheten: De fundamentalistiska islamistiska dårarna i al-Shabaab som bl.a. gjort självmordsbombningar mot läkare och som dessutom har värvat folk i Rinkeby(!) borde marginaliseras, bekämpas och elimineras. En humanitär insats på plats, ett säkerställande av ordningen och förekomsten av basala samhällsfunktioner (som fungerade miljöövervakning och rättsväsende) skulle dessutom minska det mänskliga lidandet och dämpa flyktingströmmen och folk skulle kunna återvända tillbaka till sitt eget land och till sina egna seder och bruk. Ett exempel på detta är bruket av drogen Khat som därnere är accepterad och laglig men som här är kriminaliserad (*).

Så länge religiös extremism (i detta fall islamism) går hand i hand med våld,terror och politisk makt ( i grund och botten är det fråga om pengar/makt) så ska den bekämpas med alla till buds stående medel. Det vill säga, om vi vill ha ett blomstrande tryggt samhälle som utvecklas.

En religion (vilken som helst) som genomsyrar allt i samhället, även rättsväsende, utseende och klädsel, är något som inte är önskvärt enligt mig. Men då det inte finns massor av olja i landet så är väl inte världspolisen där på fem röda...

(*) Sidospår men ändå relaterat till den somaliska misären: Enligt en artikel i DN nyligen så hade ca 50% av de somaliska männen i en undersökning använt khat. Khat är en starkt passiviserande drog där missbruket leder till arbetslöshet.
Somalierna i Sverige är den invandrargrupp som har den i särklass allra lägsta förvärvsintensiten; endast 27 procent hade år 2008 en anställning eller drev ett eget företag med vinst, enligt SCB. (Se http://www.dn.se/nyheter/sverige/nara-halften-av-mannen-hade-anvant-khat-1.1057053).
Vi hade i Sverige år 2009 15799 st i Somalia födda män/pojkar, varav de flesta (ca 81%, dvs 12782st var 15 år eller äldre) [Källa SCB]. Om den procentuella andelen khatbrukare som presenterades i DN är representativ för dessa, så innebär det att vi i Sverige kan ha i storleksordningen ca 6300st khatbrukande somaliska män över 15 år. Det jag frågar mig är om droganvändningen i Somalia är lika frekvent som här i Sverige? I så fall är landet i ännu större problem.