giovedì 29 novembre 2012

Matriarki


schimpanser äro våldsamma og torterar, de föro krig, görandes kallblodiga anfall, gatugäng äro väldigt lika schimpansernas anfallsgrupper, båð äro helt besatta utav status samt löser hierarkin via våld

hos dvärgschimpansen dock, finnes väldigt lite aggressivitet,
nyfödda dödas ej, honor blir ej misshandlade

här bestämmer honorna i samhället
konflikterna löses sexuellt














~



~~~Ett år sedan~~~


~

mercoledì 28 novembre 2012

Engelskans härstamning


Engelskan härstammar från de olika germanska stammar, eller stamfolk, som från 400-talet og framåt koloniserade England med angränsande områden, primärt verkar de invandrande folken bestått utav angler, jutar, saxare og friser, från Anglen, Jutland, Saxland samt Friesland.

Namnet England härrör således från Anglen / Angel / Anglia, ordet Angeln, samt därvid England, har antagligen inget med änglar eller ängar att göra, utan snarare med låglänthet eller agn / böjning att skaffa, eller så är det ett ursprungligt etnonym, för angliierna, som geografiserats och som nu är namnet på den halvö i Slesvig som heter så. Vissa hava menat att hela den angliska befolkningen i princip avflyttade till Albion samt att området Anglen därefter besatts utav jutar som bildat grund för dagens sydjutiska befolkning häri, men troligare är att anglerna varit kvar, og enbart erhuldit inflytt og inflytelser från norrliggande områden. Det ursprungliga sydjutiska angelska talet fortsatte taltas här ända fram till runt omkring år 1900, saxiskan som idag talas i Anglia, angeliter platt / angelner platt, haver en hel del vokabulära og grammatiska inlån från den synnejyska angelskan og är därför svårbegriplig för andra saxare att förstå.

De till Albion invandrande västgermanerna talade antagligen något differata mål, men de kunde troligtvis kommunicera livligt ändå, då man kan anta att skillnaderna icke varo alltför stora även om de varo befintliga. Tungomålen utvecklades något olika med anledning utav bristande kommunikationer i de nyerövrade olika landsdelarna.














~

Om engelskan, samt saxiskan, kan läsas mer kring i min bok Europas tungomål.

DNGp

Tacitus politiska analys om Svea Rike - Landologica HLI


Tacitus förtäljer för oss
den eviga sanningen

om svearnas slaviska böjelse
trälarnas rike, förtryckets bojor

friheten är bortom land

ty man levo under en härskare
en envåldshärskare, en stat

inkränktandes på folkets friheter
hållo alla människors vapen i hand

underkuvandes allena man











~



Greklands minoritetsförtryck


Grekland har under lång tid varit det land i Europeiska unionen som är absolut sämst på att efterfölja minoritetsspråkens talares rättigheter och landet var även det enda landet som röstade nej till Konventionen om regionala och minoritetsmässiga språk år 1992, den officiella representanten lyckades ehuru senare ändra detta i omröstningsutgångslistan till att man avstått från att rösta.

Alla minoriteter i Grekland, og de äro en del, lider under hårt helleniseringstryck.














~

Mer om detta kan man läsa om i min bok Europas tungomål som går igenom alla folk samt språk, samt historien och kontexten kring dem.

+ Språk i Grekland

SvD

~~~Ett år sedan~~~

- Lando oil from Crete

~

Indoariskan - Avestiska et Sanskrit - Europas tungomål CNVI


Att det föreligger klara likheter emellan indoariska samt iranska kunnen I lätteligen seen i en jämförelse med avestiska og sanskrit i en gammal iransk hymn - man antar att språkgrupperna gick skilda vägar ungefär 2000 f.kr.:

avestiska-sanskrit:

təm amavantəm yazatəm
tam amavantam yajatam

surəm damohu səvistəm
suram dhamasu savistham

mithrəm yazai zaothrabyo
mitram yajai hotrabhyah


svenska:

Denna mäktiga samt starka gud, Mitra,
starkast utav alla varelser,
skall jag med dryckesoffer hylla.














~

Axat, samt moddat, från boken Europas tungomål.


martedì 27 novembre 2012

Svarta tankar


svart eller svarting
vit eller viting
gul eller guling

snygg eller snygging















~

tolkas något utav ovanstående som rasistiskt beror denna tolkning på tolkarens rasism, eller, åtminstone fördomsfullhet, en grundkurs i svenska, kan avhjälpa



lunedì 26 novembre 2012

Negerhöna


den svarta indiska hönsrasen Gallus domesticus morio





















~

ty. negerhuhn, fr. poule nègre



Republikka ta’Malta - multikulturell historik





Republikka ta’Malta är den enda semitisktalande staten i Europa behavandes en mixbefolkning varandes en blandning främst utav sicilienare, italienare og araber – förutom den engelska minoritet som også åtfinnes. Landet består av tre bebodda öar, Malta, Gozo ock Comino - samt några obebodda.

De första invånare på ön tros ha anlänt från Sicilien, troligtvis sikanerna, eller Nordafrika, runt 5200 f.kr., och det är denna första invandringsvåg som tros ligga bakom utrotningen utav pygmeflodhästar samt pygmeelefanter, dessa sistnämnda levde även på exempelvis Sicilien.

Från 700-talet ankommo fenicierna, og grekerna, benämnandes ön för Maleth med betydelsen ‘hamn, skyddshamn’, hellenerna kommo istället att kalla sin koloni för Μελίτη efter μέλι ‘honung’, sedan från 400-talet f.kr. var det dags för karthagerna att komma og härska för att i sin tur överlämna området till romarna under andra puniska kriget varvid det förenades med Sicilien, sedan var det byzantiskt område, förlorandes sin eminens med vandalisk og östgotisk herresättning under 400-talet fram till den arabiska erövringen 870 och tiden för det Sicilianska emiratet - före detta talades antagligtvis ett romanskt språk, men nu ankom det siculoarabiska språket i emfas.

Roger I, normandernas kung, erövrade öarna 1091, men landet bibehöll sin arabiska kultur fram tills dess att den muslimska befolkningen utvisades på 1240-talet - sedan har riket i tur och ordnung hört till Aragonien, Kastilien, Johanniterorden, Frankrike samt från år 1800 Förenade Konungadömet - för att från 1921 och framåt ha tillförskansat sig mer och mer självständighet fram tills dess att de sista banden med Konungadömet klipptes 1979, då den brittiska militärbasen fick stänga.

Befolkningstraditionen på ön Gozo abruptiserades ack år 1551 då barbareskpirater tillfångatog samt förslavade hela dess befolkning, gozitanerna / għawdxin, og sände dem till Libyen.











~

Om Malta og dess folk skriver jag kring om i boken Europas tungomål.

SvDSvD, int

~~~Ett år sedan~~~

- Taxation

~

Bordellhunden


nu blevo svensken vred
heliga muslimer, ack o ve

nu gick Palme ur led

















~


SvDSvDSvDSvD, GpGp

domenica 25 novembre 2012

Dardiska - Europas tungomål CNV



Det verkar som om det bara äro nuristanspråken som utgöro en egen undergrupp och att de dardiska målen som ibland förs in i den nuristanska språkgruppen enbart under lång tid blivit påverkade av de angränsade språken och därifrån anammat likheterna - men med någon säkerhet kan man icke påstå ovanstående. De dardiska språken talas i bergsområdena emellan Kashmir samt Afghanistan og höre således till en nordvästlig typ och det är kashmiri som är det största av dessa mål som har cirka 3 miljoner talare. Nuristanskan kallas ibland en västdardisk målgrupp, men det är ytterst tveksamt, som nämnts, om det förhåller sig på detta vis. Den dardiska etniciteten kalasher som talar kalashiska hvilket således är ett dardiskt språk är bestående utav omkring 6000 människor därav runt hälften fortfarande som en sista spillra verkar kvarhålla vid sin preislamiska religion som havandets jämförts med grekisk mytologi men som snarare är likstående pre-zarathustrisk iransk religion eller vedisk teologi, med ytterligt klar indoeuropeisk gudavärld.













~

Axat från boken Europas tungomål.


~~~Ett år sedan~~~

- Sumeriskt rättvisecitat

~

sabato 24 novembre 2012

Katalonsk självständighet - en självklarhet




i svensk inskränkt media framförs självständighetssträvandena för Katalonien, men även gällandes andra länder, nästintill undantagslöst som en negativ sak, ofta för de variösa journalisterna fram olika negativa aspekter som de fabulerar ihop

att Katalonien inte skulle klara av att vara självständiga, att deras ekonomi inte skulle gå ihop, att det är ett tecken på extrem nationalism, att spanska konstitutionen icke erkänner deras rätt till självbestämmande, att Spanien skulle hindra dem att få vara en del utav EU, att spanska krigsmakten kanske kommer ingripa, förutom dessa hot framförs även att dessa självständighetspropåer är egoistiskt baserade framförda i ekonomikrisens spår.

i verkligheten så har Katalonien en befolkning om 7,5 miljoner og är således större än exempelvis Danmark samt bara lite mindre än Sverige avseendes befolkning, samtidigt som ett fritt Katalonien skulle vara runt det fjärde rikaste landet i Europa, argumenten om att man icke skulle kunna klara sig faller således helt platt. Precis som om ekonomin är avgörande för känslan om självbestämmande. Eventuella hot och misshagligheter från Spanien faller bara tillbaka på det landet, utökandes tillikt behovet samt önskan om avyttring från det spanska riket, allt annat vore artonhundratalsaktigt. Katalonien avser att skapa en kosmopolitisk stat, man erkänner redan nu även sina egna minoriteter föredömeligt.

även alla andra argument faller platt, landet var självständigt redan år 988 sedan kom man att ingå i de olika rikena som varit på halvön men med bibehållen autonomi framtills en senare självständighet likväl förintades utav härskarmakterna Spanien og Frankrike under 1700-talet, kulturellt och språkligt är man olikt tillikt, man talar bland annat katalanska som ej ens är ett iberoromanskt språk utan ett occitanskromanskt tungomål i likhet med exempelvis provencalska. Katalanska var förövrigt även det första språket i Europa som kom att nyttjas istället för det tidigareförda allenarådande latinska språket, inte bara i skönlitteratur utan även i akademiska sammanhang skrev man på sitt eget nativa språk, og det kan därför sägas vara det första fullbordade moderna skriftliga språket med expanderande domäner, i Europa.

Man har en egen unik kultur, og det är inte Katalonien som beter sig hotfullt nationalistiskt utan Spanien, samt spanienivrarna, som försöker pådyvla ett annat självidentifikabelt folk dess egen kultur, dess eget språk, samt en ovälkommen stat. Det är Spanien som om og om igen framför att Katalonien bör spanifieras, d.v.s. kastiljeras. Nu senast för någon dag sedan, gällande skolan. Det är nationalism, spansk, eller snarare kastiljansk, nationalism.

Den katalonska rörelsen är ingen ny sak med grund i de ekonomiska problem som tonat upp de sista åren i Spanien eller Europa överlag, det är att se historiens händelser i ett väldigt snävt och kortsiktigt perspektiv. Katalonien kommer dessutom att bli nettobidragare till EU-budgeten, någon snålhetsrabatt kommer de sannolikt ej att tillerkännas. Om EU inte skulle låta Katalonien ingå i unionen utefter sin relationella del utav dagens Spanien, eller om Spanien skulle förhindra Kataloniens uniering med Europa, så föreligger uppenbara demokratiska problem hos dessa stater och union, inte hos Katalonien.

Hursomhelst, redan på 1800-talet, strax efter att man förlorat självständigheten, kom en väldigt stark katalonsk rörelse igång, år 1912 erhöll man sedermera viss administrativ självstyrelse. Denna toges förvisso bort år 1923 men då de katalonska nationalisterna kämpade väl för den spanska republiken ledde detta till att de redan 1932 belönades med en omfattande autonomi. Denna starka republikanism gick ehuru ej för sig i Francos syn, efter inbördeskriget, och han avskaffade självstyret i bestraffningssyfte, men nöjde sig inte med detta utan förbjöd även nyttjandet utav katalanskan, även i privata sammanhang.

Efter Francos fall har den katalanska rörelsen på nytt kämpat till sig altmer självstyrelse som enligt folkviljan bör utmynna i total självständighet, inom EU. Rörelsen för full självständighet är stark, när man i slutet av år 2009 höll inofficiellt, men seriöst, val i 166 katalonska kommuner så var det hela 94,9 % som röstade för självständighet, allena 3,2 % röstade emot, valdeltagandet låg ungefär 10 % lägre än vad regionen hade i EU-parlamentsvalet varhän valet får ses som nästintill lika legitimt som det.

Spanska staten försökte förhindra själva omröstningen och menade att denna demokratiska symbolyttring var okonstitutionell, samma innehållslösa argument gnatar man om ständigt.

Problemet ligger inte om huruvida Katalonien har historisk rätt till självständighet, om det är ett eget folk, om deras ekonomi kan bära självständighet, utan snarare huruvida den spanska staten, EU, och förövrigt även svensk media, klarar av att följa demokratins spelregler accepterandes folkets vilja.

Tilläggas bör är att rätten till självbestämmande är en basal mänsklig rättighet.














~

Som väntat verkar de samlade, men ideologiskt olika, självständighetsivrande partierna ha tagit hem en stor seger i regionvalet i Katalonien, bäddandes väg för folkomröstning om självständighet.
~
Om Katalonien, og katalanskan, samt alla övriga regioner, folk, og språk, i Spanien skriver jag en hel del om i boken Europas tungomål, tillikt alla andra folk / språk och dylika rörelser i Europa. Rätten till självbestämmande utrönas tillikt i min bok Postmodernisme premillénaire.
SvDSvDSvD, SvD, GpGpGpGp, Gp, DNDNDN int

Nuristanspråken i Nuristan - en indoiransk gruppering? - Europas tungomål CNIV



Det är möjligt att det funnos en trenne indoiransk grupp och det skulle i så fall vara nūristanspråken men dessa har vissa karaktäristiska drag som kan tyda på att de ej höra till varken indoariska eller iranska, men ändock till den indoiranska gruppen, och då måste de hava kommit direkt ifrån protoindoiranskan utan att taga omvägen genom någondera av de övriga. Dessa bildar alltså antagligen en egen språkgrupp och skulle med fördel kunna hamna under en egen underrubrik, men märk väl under den gemensamma beteckningen indoiranska, för det finnes en icke speciellt trovärdig fantasiteori som helt slätt menar att nūristanskan inte alls hör till indoiranskan utan äro en egen undergruppering till indoeuropeiskan. Väl bemärke äro att nūristanspråken även haver bevarat en del arkaiska drag som gått förlorat annorstädes. Nuristaniernas språksituation samt dess geografiska utbredning kan även illustrera hur indoiranierna förflyttat sig, bland annat då nuristanskan absolut är arkaisk. Det är mest troligt att indoiranierna migrerade på den östra kanten av Kaspiska havet via dagens Turkmenistan, och att de därefter splittrades upp i de olika grenarna som ovan illustrerades, iranier, nuristanier og arier - men exakt huru detta gått till är som så ofta höljt i dunkel. Många av nuristanierna uppvisar nära europeiska utseendedrag och haver härav ibland trotts vara rester utav Alexander den Stores armé som faktiskt varo i området ett tag, likväl var Djingis Khan, men stammar nog från mer alte drag. Nuristanierna är även kända som mycket hårdföra krigare och har stått emot de flesta förtryckare som anlänt, allt från Alexander den store till sovjeter, eller nuvarande nykolonialister från väst.

Påtalan böre även ske att det finnes en teori som ej konkluderar att det är en självständig gren av indoiranskan, utan att det skulle vara en tidig, prevedisk, utveckling från protoindoariskan. Om vi skolom gå in på rena språkliga aspekter så kan man konstatera att nuristanskan hava bibehållit den indoeuropeiska distinktionen emellan *g' / *gw före initialvokaler, i nuristanska dz / j emot indoariska j, och den arkaiska *k’, i nuristanska ts emot indoariska ś - man haver således ej omfattats av indoariska ljudförändringar, hvilket kan visa på att nuristanskan äro en egen subgrupp till indoiranskan - men ytterligare igen så kan det enbart röra sig om en tidig distinktsering från den prevediska indoariskan med påföljande bosättning i de isolerade nuristanska områdena som därför icke påverkats av senare språkliga förändringar. Det hela blir en fråga om bedömning och utifrån ovanstående så äro bägge teserna likväl logiskt möjliga.

Nūristānī kallas även kāfirīspråk, men det är ingen beteckning man böre nyttja då den har den klassiska hedniska betydelsen, förövrigt är nuvarande beteckning likväl imperalistisk samt extern. Deras huvudsakliga talområde finns i östra Afghanistan og då speciellt i Nuristan, språket taltas utav törhända 100 000 individer; vissa av språken äro ehuru snart borta genom främst assimilering med större språkgrupperingar såsom pashto. De största av målen är bland annat katiska, ashkunska, kala·a-alāiska / vaigaliska, samt prasunska / wasiska, men det är ehuru enbart katiskan som i väldigt ringa grad blivit nedskriven havandes då använt sig av den arabiska skriften. Nuristanernas område bleve ej erövrat av afghanerna förrän så sent som år 1896 då de bleve våldsamt islamiserade, härav upplysta, nūr, från tidigare hedendom, kāfir, från en tidigare shamanistisk og månggudad tillvaro utav indoeuropeisk hävd, vissa traditioner finnes fortfarande kvar i kultursfären. Några av de häri nämnda språken äro relativt enhetliga emedans andra, exempelvis katiska, är geospråkligt splittrat i ganska högeliga grad.












~

Axat, og moddat, från boken Europas tungomål.


~~~Ett år sedan~~~


~

giovedì 22 novembre 2012

Den bruna maoisten - Friherre Carl Hamilton möter medmänniskor


friherren Carl Hamilton, tidigare redaktör för Rödluvan, ungdomsorgan för maoistiska Sveriges Kommunistiska Parti talade ut häromåret, ej att förglömma:

Friherre Carl: Ta seden dit du kommer.
SVT-arbetare: Jag är född här i Sverige. Jag har levt här i hela mitt liv, så att om jag inte vill skaka hand, vart ska jag ta vägen då?
Friherre Carl: Jag är ledsen. Du får börja skaka hand.
SVT-arbetare: Det bestämmer jag.
Friherre Carl: Nej, tyvärr inte.
SVT-arbetare: Du är den första i hela mitt liv här i Sverige som har reagerat på det sättet.
Friherre Carl: Det må vara hänt.
SVT-arbetare: Om du menar att vi ska åka tillbaka till Iran. En svensk som har konverterat till islam och inte vill hälsa, vart ska han eller on åka tillbaka?
Friherre Carl: Han ska skaka hand i Sverige. Klarar han inte det så får han bo i en jordhåla, bli eremit.
SVT-arbetare: Står det i svenska lagboken?
Friherre Carl: Det är värre än så är jag rädd. Det handlar om hur vi svenskar vill leva. Det är så vi umgås; vi skakar hand. Det är inte vi som är problemet. Problemet är att ni kommer hit och inte vill skaka hand, då är det faktiskt ni som är problemet.

SVT-arbetare: Vi kommer inte hit. Jag är född här.
Friherre Carl: Men din mamma och pappa.












~

+ Postmodernisme premillénaire

Carl Hamilton, i, “Storgrälet - ord för ord”, i Expressen.se 3 november 2008.


~~~Ett år sedan~~~

- Il turismo di Napoli

~

Indoiranskan blir iranska et ariska - Europas tungomål CNIII



Att indoariskan og iranskan tillhöro samma subgrupp är väl belagt og denna gruppering bekallas då samfällt för indo-iranska och det gemensamma urspråket är protoindoiranska. Man antar vidare att det var en av de tidigaste dialektala gruppindelningarna ifrån protoindoeuropeiskan, men att den därefter splittrades i olika delar, beståendes utav bland andra protoiranska samt protoindoariska. Den vanligaste synen kring uppsplittringen är att den skedde före 2000 f.kr., det var en nord/sydlig splittring och den södra grenen, protoindoariskan, rörde sig söderut genom Centralasien för att till en början innefatta nordöstra Iran, Afghanistan samt Baktrien, den spred sig ehuru senare även till nordvästra Iran. Protoindoarierna i nordvästra Iran, haver lämnat vissa spår i zoroastrismen, men även mellanösterns Mitannirikets ledare kan hava haft sitt ursprung häri, som innan nämnts, de språkliga spåren talar för ett prevediskt indoariskt tungomål. Protoindoarierna som hade bosatt sig i Afghanistan och Baktrien rörde sig omkring år 1500 f.kr., eller 1700-1200 f.kr., åt nuvarande Pakistan och den vediska kulturen utkaraktäriserades - protomitannierna kanske gjorde uppbrott med de övriga och togo sig väster ut istället, av anledningar som till dags dato äro okända. Ungefär samtidigt, men något senare, så begov sig den nordliga grupperingen utav protoindoiranierna, d.v.s. protoiranierna, åt söder genom Centralasien in i Iran og Baktrien - Zarathustra föddes, enligt en teori, i dessa områden något senare. Protoskyterna med flera stannade ehuru kvar i de områden som övergavs av övriga. Senare har de olika grupperingarna utökat samt förminskat sina områden, men inga extremt stora förändringar har skett. De som gjorde intågo i Indien kanske ej gjorde det med fredliga metoder, man haver länge diskuterat om det varo krigiska stammar som gjorde inbrott och sedan härskade över den inhemska befolkningen - likt sentida europeiska kolonialherrar, men med skillnaden att arierna ju faktiskt var från Asien. Nutida genstudier kan faktiskt åberopas för stärkande utav detta förlopp, indoeuropéerna här varo krigare som anföll och behärskade områdena som beboddes utav inhemska befolkningar. I Andhra Pradesh i södrare delarna av detta stora land, så har man gjort genstudier och menat att dessa visar på att det indoeuropeiska inslaget är högre i de högre kasterna, emedan det asiatiska eller inhemska inslaget är högre i de lägre kasterna, hvilket kan åspela hvilken stratifiering samhället har genomgått i och med de nya invandrarna.














~

Axat från boken Europas tungomål.


mercoledì 21 novembre 2012

Villa Contessa Rosa 2006 - Langhe




Barbera e Nebbiolo, 70-30
Fontanafredda, Piemont

en förbindning sker utav Nebbiolos struktur och Barberas saftiga fruktiget, en förening utav Piemontes kännspaka samt galanta druvsorter.

Vinet är mjukt smältande med stark doft av fullgrodda körsbär samt lite vanilj, tanninvirilt med likväl viriliserande smak. Smakupplevelsen är likt smidig ock frisk, fruktig et fleurig.

Var nock noga med hvilka smaker vinet eventuellt samfogas med.














~



Barnamördare sprängda


Israel ägnar sig åt människorättsvridig massiv kollektiv bestraffning, dödandes ock urskiljningslöst

så varför förundras
om palestinska extremister gör detsamma


















~


GpGp; Censurerad utav Svenska Dagbladet

~~~Ett år sedan~~~

- Beslöjad sanning

~

Sköld af charm


porlandes fram
i bäck av magi

najadiskt

med leendet du bär
ögona du ser

håret

smekandes var sten














~



martedì 20 novembre 2012

lunedì 19 novembre 2012

haiku


Jordens hjärta slår
växthus Brasilien flår

vin vi här erfår














~

Växthuseffekten diskuteras ock i min bok Postmodernisme premillénaire.


SvDSvD, SvD, DNDNDN, DN

Your tears - Tu est Divina I XIIX


the tears of happiness from You
bring life into earth

the tears of joy from You
I taste, any time



















I
I
SvDDN

att Sverigedemokraterna är ett


fascistiskt, nationalistiskt, populistiskt, patetiskt, parti
företrätt utav psykopatiska huliganer i kostym

framröstat av tillika barbarer

är ej en nyhet














~

Nationalism og fascism utrönar jag ideologiskt i boken Postmodernisme premillénaire.


SvDSvDSvDSvDSvDSvDSvD
Censurerad utav Aftonbladet
Håkans blogg, Annarkia, MMK

~~~Ett år sedan~~~

- En kejserlig primat

~