domenica 30 settembre 2012

Blad



lövets fladdrandes väg genom virvlen av luft, först grönt sedan brunt



















~


Taggar: blad, löv, natur, haiku, liv

~~~Ett år sedan~~~


~

sabato 29 settembre 2012

Prince af Vaticàn - Landologica CCXLVI


















~




Eurons ära og redighet



man kunne smått nu undra

varför folk lägga skuld på euron, den goda
för sitt eget skit

det är inte euron som lånat, ock lånat, ock lånat
icke heller uniona går back, nada skuld i stack

skuldisar som Storbritannien, USA, Japan
eller då Island, äro allsom ute ur zon af euro

krisen af skuld, äro skapad av folk og fä
väljare samt stater, inom som utom, eurogäng

att handla för annans peng
att låna, gå back, auk mer låna

är pur idioti, punkt slut













~

konvergenskriterierna bör naturligtvis grundlagsföras,
ännu klarare bör de så ock va


+ Osunda människor, Förbjud underskott, Rädder för räntan är

SvDSvD, SvDDN

~~~Ett år sedan~~~


~

venerdì 28 settembre 2012

Pikternas Piktland - Europas tungomål CLXXII



Samhället som de bodde i var, åtminstone under den senpiktiska perioden, något av ett feodalsamhälle med vasaller og storkungar - en federation kan man kalla det. Området var uppdelat i en mängd olika heterogena kungadömen, men man erkände tydligen en överkung, en piktisk kejsare, som ehuru ej hade så värst stora maktbefogenheter. Enligt en teori, så skall de vid tvist om vem som skulle bestiga tronen hava valt en kvinna som högsta chef istället, men detta verkar enbart havandes hänt i exceptionella fall eller så är det bara en myt. Det finnes även teorier om deras sexuella vanor og polygami verkar hava varit rådande åtminstone i de nordliga områdena - men å andra sidan så kanske man icke skall lägga för stor vikt vid vad romarna nedskrev om de folk som de ansåg vara barbarer. Det verkar som om de varo fyra stammar till antalet, caledonii, vacomagi, taezali samt venicones och några utav dessa namn återfinnes i dagens platsnamn. Dessa fyra stammar verkar hava gått ihop i två konfederationer - Caledonii som bestodo av stammen med samma namn och Maeatae antas ha bestått av vacomagierna ock veniconerna, den fjärde stammen, taezalierna, vete man ej vart den toge vägen. De byter namn senare og ganska stor oklarhet råder om hvilka som äro hvilka, men de verkar havandes varit beståendes utav dessa tu konfederationer tills undergången. Namnet Caledonii kan kanske komma utav brytonskans caled ‘hård’ samt det keltiska suffixet för ‘stor’, dagens skottska klan Cameron sägs härstamma från caledonerna, idag en premiärminister i Storbritannien. Man lyckades hålla tillbaka anglosaxarna, men igge de gaeliska skottarna som inflyttade från norra Éire under 400-talet och deras rike Dál Riata eller Dálriada togo över stora områden vid 800-talets midt samt bildade konungariket Skottland. Dálriada var ursprungligen beläget på nordöstra Éire men där krossades det av ankommande vikingar under 800-talet.














~

Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, Skottland, Piktland, pikter, Cameron, Storbritannien, David Cameron, Ulster, Éire, Irland, Nordirland, Dálriada, gäler, politik, samhälle, int

Att hylla polisen



fick sig ett mail där man undrade, lite barskt, varför jag alltid trackar ner på polisen,

nja nu är detta inte riktigt sant, jag har varit utsatt för några brott i mitt liv, några våldsbrott, några integritetsbrott, några kränkningar, ja, förutom den mer vardagliga xenofobin förståss,

nästan alla är gjorda utav polisen

men det är sant, polisen löser faktiskt brott med, skyddar oss mot något eventuellt ont, förutom då dem själva

jag har förvisso aldrig haft ett brott som polisen faktiskt löst, men jag har hört talas om det, eller jag tror det, jo, det måste ju ske, någongång, någonstans, det står i tidningen ibland

och då kan jag med gott bemod faktiskt hylla polisen,

att de löst ett brott,
ja det är faktiskt sant














~


DNDN, DN

~~~Ett år sedan~~~


~

giovedì 27 settembre 2012

Det kristna skräneriet i Brygge


varje kvart emellan klockan åtta og tjugoett ljuda olika melodier ut över gator og torg i hela Brugge, 47 klockor vid om 28 ton spelar varje heltimme Mozartiana, kvart över Tension, halv Te Deum og kvart i Bryggia 2002.

detta blir 52 melodier per dag, drygt 14 000 på nio månader

sen klagar man på muslimernas böneutrop













~


Taggar: Brygge, Belgien, Flandern, Vlandern, skräneri, kristna, kyrkor, böneutrop, moskéer; Censurerad utav Svenska Dagbladet.

Picti de Pikt ad Prydain - Europas tungomål CLXXI



Picti betyder för övrigt ‘de bemålade’ på latin och detta anspelar antagligen på deras tatueringar samt kroppsmålningar; de finge ett latinskt namn och ej ett latiniserat ursprungsnamn som varde det vanliga - om ordhärkomsten nu skolat vara korrekt och inte bara en folketymologisk tolkning utav en ethnonym. I de tidigaste bevarade latinska referenserna rörande pikterna finnes nämligen inga som helst referenser till någon slags bemålning. I den walesiska litteraturen från norra England benämnes pikterna som pryden emedans självaste ön är nämnd Prydain hvilket står för ett protobritiskt *Priten- och kan således vara det ursprungliga namnet på Britanien.














~

Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, Skottland, Storbritannien, Britanien, namn, pikter, etnonym, int

~~~Ett år sedan~~~

- Gold coins from the Byzantine empire

~

Ny språkblogg



Ansamling samt fokusering utav mina språktexter kommer ske i bloggen La Lingua Lando.












~




mercoledì 26 settembre 2012

Templum feminae - Cappella Lando IV - Landologica CCXLV



Tiden är kommen, samt utefter en allmän befrågan, för öppnandet utav ett Templum feminae, ett Devas Corniscas Sacrum, eller då ett Colle di Corne, där tealogin framskjuts på ett mer fokuserat vis än vad som sker i denna bloggen.

Skrivelserna, till en början repriser härifrån, äro både privata som generella, emotionella som faktabaserade, alla ehuruväl femme divinala, ävenså i överensstämmelse med min bokserie Tu est Divina.


Sprid ordet!











~




Plattektonisk protohistoria et historia



Den plattektoniska modellens protohistoriker som i skrift kan bevisas är den flamländske kartografen Abraham Ortelius som i slutet av 1500-talet påpekade att de atlantiska kustlinjerna hos Afrika samt Sydamerika passar ihop föreställandes sig att det varit en katastrof som fört de tu isär ~ härvid kunde man även förklara Platons Atlantishistoria.

Under de kommande århundradena varo många naturforskare inne på likartade tankar, fast utan att riktigt komma till skott kring det och i början av 1900-talet framlade F. B. Taylor og H. B. Baker nästan samtidigt, men oberoende av varandra, sina idéer om kontinenters inbördes förskjutning. Taylor använde sig av detta tänkande för att förklara hur jordens yngsta bergskedjebälten bildats, Baker använde överensstämmelsen mellan dessa bälten på ömsesidiga sidor av Atlanten för att styrka sin hypotes. Taylor och A. Wegener, som räknas som banbrytarna för kontinentalförskjutningsteorin som framlades 1912, varo dock de första att mena att kontinentalförskjutningen var en pågående process även gällande i nutiden, och så gjort åtminstone under de senaste tvåhundra miljoner åren.

Företrädare för denna teori varo i minoritet i forskningssamhället men det som kom att bryta motståndet var utvecklingen av paleomagnetiska metoder under 1950-talet hvilka visade att det förekommit relativa rörelser emellan Nordamerika och Europa. Om kontinenterna verkligen drivits isär borde ju detta även på något sätt också ha satt sina spår i de mellanliggande oceanbottnarna och man gjorde därför magnetometriska mätningar över djuphavens bottnar, av dessa framgick det att bottnarnas bildning varit förenade med horisontella rörelser.

1961 föreslog R. S. Dietz och H. H. Hess att kontinentalförskjutningen kunde förklaras genom att kontinenterna rör sig som följd av att oceanerna växer emellan dem, en process de kallade oceanbottenspridning. Men för att inte tvingas mena att jordytan skulle öka i omfång genom oceanbottenspridningen så antog man att den oceaniska jordskorpan förs ned i mantlen vid djuphavsgravarna i subduktionszoner. Som en konsekvens av denna tes framstod kontinenterna som passiva delar av jordskorpan hvilka tvingas isär eller tillsammans av en geologisk sett kortlivad oceanisk jordskorpa, detta synsätt födde tanken kring stela litosfäriska plattor och därmed blev begreppet kontinentalförskjutning icke längre relevant då kontinenterna enbart äro delar av de litosfäriska plattorna.

Hypotesen om oceanbottenspridningen stärktes 1963 genom F. J. Vines och D. Matthews tolkning av de magnetiska linjemönster som finns på havsbottnarna, hvilka har bildats genom att den lava som tränger upp vid de mittoceaniska ryggarna vid kristallisationen har påverkats av det då rådande geomagnetiska fältet, efterhand som detta fält ändrat riktning har lavor av olika ålder magnetiserats med olika polaritet, d.v.s. fått olika magnetisk riktning.

Plattorna ligger på astenosfären och påverkar varandra vid plattgränserna, varvid det uppstår jordbävningar och vulkanisk aktivitet - plattornas gränser kan därför följas utmed de jordbävningsintensiva zoner på jordytan som utmärks av aktiv bergskedje- ø öbågebildning, samt utmed de mittoceanska ryggarna ~ den fasta jordytan äro uppdelad i sju större samt flera mindre plattformationer.

Den mekanism som driver plattorna i deras rörelser har antagits vara konvektionsströmmar hvilka omfattar hela mantlen, där strömmarna är i kontakt med litosfären släpar strömmarna med sig denna. En annan hypotes är att litosfären är toppen av konvektionssystemet och att plattorna i så fall rör sig som svar på de krafter som verkar på deras kanter, sålunda skulle plattor drivas isär när det heta mantelmaterialet tränger in i en spridningszon, inom en subduktionszon skulle då den nedåtglidande litosfäriska plattan på grund utav sin högre densitet, relativt den övre mantlen, sjunka i mantlen och dra med sig resten av plattan.

Vid kollision emellan oceanisk och kontinental litosfär kommer den oceaniska, till följd utav sin högre densitet, att föras ned under den kontinentala längs ett smalt bälte - ett sådant bälte går under benämningen subduktionszon eller neddykningszon. Ett exempel på ett sådant fenomen är nazcaplattan, som är av oceanisk karaktär, och tvingas gå under den sydamerikanska diton. När en platta tvingas ned under en annan leder detta ävenså till att sediment på havsbottnen och på kontinentalsocklen pressas samman ovanför subduktionszonen. På havssidan av neddykningszonen bildas en djuphavsgrav, till exempel Peru-Chilegraven, hvilka äro de djupaste havsbottnarna kan alstra. När den oceaniska litosfären pressas ned i zonen värms den upp av den högre temperaturen i mantlen och börjar således smälta till magma, magman tränger då upp givandes tillsammans med de sammanpressade sedimenten upphov till en bergskedja, exempelvis då Anderna med dess vulkankedja, som bildar en kontinental vulkanbåge.

Vid ocean-oceanisk-litosfärisk kollision, som den emellan den filippinska och stillahavsplattan, tvingas trots lika densitet den ena under den andra i en subduktionszon och processen är likstående den ovan föreskrivna och för exemplet blir det att den uppstigande magman byggt upp vulkaner som tillsammans bildar långa öbågar, som fallet Marianerna, og även här blir det en djuphavsgrav, såleda Marianergraven.

Vid kollision av en kontinental litosfärsplatta och en platta bestående av både oceanisk som kontinental litosfär kunno de tu kontinentala litosfärsavsnitten till slut kollidera med varandra om den oceaniska delen förloras i neddykningszonen - detta är exempelvis fallet där den eurasiska plattan möter den indisk-australiska där plattorna pressas et svetsas samman, varvid en bergskejda bildas, varhän Himalaya når skyn.














~




Piktiskan i Piktland - Europas tungomål CLXX



I Skottland så funnos redan de såkallade pikterna som aldrig underkuvades av romarna og som bibehöllo sin kultur ända fram till 800-talet. Man äro ej säker på deras etnicitetshärkomst, men vissa tror att dessa delvis var keltiska - i hvilket fall som helst, så gingo de ursprungliga pikterna över till ett keltiskt tungomålande allteftersom. Antagligen så bestodo den ursprungliga piktiska befolkningen av ett icke-indoeuropeiskt folk som sedan infiltrerades av och övergick till keltiskan. Anledningen till att vissa tror detta, är att de inskrifter som finnes bevarade äro skrivna med ogamalfabetet. Inskriptionerna har vissa keltiska inslag även om inskrifterna är väldigt svårtolkade och språket piktiska är enligt de flesta antagligen ett icke-indoeuropeiskt tungomål. Ogamalfabetet användes även i en tidig form av forniriska på 300-talet och är namngett efter gudomen Ogme, faktumet att alfabetet nyttjades av irier i första hand kan tyda på att pikterna bara blivit influerade från irerna. Problemet ligger i att inte en enda piktisk mening har bevarats på det piktiska språket men däremot finnes monumentala inskriptioner samt ort- og personnamn bevarade - ordet för kung i piktiskan skall enligt en teori vara Brude, men inte ens det kan med säkerhet fastställas. Vissa mena som nämnts att piktiskan var ett keltiskt tungomål, men att det innehåller rester av ett icke-keltiskt, men ändock indoeuropeiskt, substratspråk emedans andra har försökt knyta språket till baskiskan.













~

Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, pikter, Skottland, Ogam, kelter, språk

~~~Ett år sedan~~~

- Sumerisk profetia

~

martedì 25 settembre 2012

Sacra impëriâla casata Lando, Venexia – Landologica CCXLIV





Egregio femina santa, siŋjôra Dea, et siŋjôr

ma empëriala famija est no princeps ò doxes à Venexia, ma est ýn dynastië ducala – et princeptest –  nobilë di Venexia, ou thá piu mill jer, no ôggi, tha e ýn côlonii d’Talià

ýn part va dux, doge, di Venexia
ma ply part va doxes, fra autr famija connëcta

la empëriala famija Landus est un famij patrizië é princepst, ma söl geografika, na-geografik titulär, c’ä en sâŋg, es have so been seul têmp antiq

etrùsq, rôm, grêq, iud, caŗôlíŋ, fránk, buŗg, langåbáŗd, bênvenèt, venètien, piemuntä, e altŗ,
ja e aus dalsk

specific åråpa ë medítëŗä, ma aus träbizå, armä, caucás, turcq, pers, indiq par exampłest israëlì rä davidique-salomôn, ma e cryptiq têmps, qabbalàh Kalonymid

la part famij Cornèr, fra gens Cornelia, e prèt etrùsq,
sacrifé la vac sul Templum Dianæ, crée Urbs aeterna


Viva Diana

Dea Roma
Semper Dea
in æternvm

deva Cornisca



est ýn famij mystique naturëll noâr nobilë, thra Urádlen.


salve sacre,

Rex Sacorum
Pontifex Maximus

princeps empërial
S.A.I. S.D.M. Lando






















~


~~~Ett år sedan~~~


~

lunedì 24 settembre 2012

Korean Monarchy













~

+ The last dynasty of Korea

DN, SvD
Tags: Korea, Sydkorea, Nordkorea, monarki, kejsardöme, rojalism, Joseon, Choson, Yi

Idéflorlig entitet - Postmodernisme premillénaire IX



Det bör måhända även nämnas att de politiska idéer som här kommer att framställas äro de ordinära som oftast äro förekomna i debatten samt dåledes i ideologiböcker av olika slag, sedan bör det även nämnas, detta påpe­kandet kommer, i inpräntningssyfte, att göras några gånger, att det givetvis igge äro alla grenar utav idé­erna som framställs utan bara dess presumtiva härkomst eller hemkomst. Man kan kanske se idéer som flytande objekt, eller subjekt, där olika delar av varan kan innehålla olika, samt måhända till og med, emot­sägande ting og eller idéer men ändogh tillhöra samma entitet, det är denna ‘samma’ entitet som sökes efter här.













~

Axat från inledande i boken Postmodernisme premillénaire, som likväl diskuterar både nationalsocialism, reformert socialism, socialdemokrati, ekologism, feminism, såsom såväl genus i språk.

SvDSvDDNDNDN

Stidda














~

+ Sacra Corona Libertà, 'Ndranghetan - άνδραγαθία'Ndrangheta, camurra e mafia

SvD
Tags: Sicilia, Sicilien, Italien, stidda, mafia, maffia, italiensk maffia, siciliansk mafia, dödskult, klaner

Antalet talare av engelska?



I princip alla, i Storbritannien samt Nordirland, hava kännedom om språket i olika grad, dessutom finns det många till runtomkring på jorden som både i första hand, eller i andra, tredje, fjärde, hand, talar språket engelska, i någon form og kynning, inte minst i USA-Kanada då förståss. Runt 300-400 miljoner människor har detta språk som förstaspråk över hela världen, till detta kommer att många stater i Oceanien, Västindien, Asien og Afrika hava engelskan som officiell tunga og därtill kan man ju lägga alla som bliva tvingade att lära sig språket i skolan, som exempelvis i Sverige, varvid antalet sekundärtalare når uppemot 1,8 miljarder människor men där språkkunskaperna givetvis varierar kraftigt.













~

Om engelskans historia samt kontext, i Europa, går mycket mer om att läsa om i boken Europas tungomål.



Germaner tar över Keltland - Europas tungomål CLXIX



I kelternas norra utbredningsområde finge de ej heller vara ifred för de annalkande germanerna som runt år noll tog över många områden från dem. Romarna lämnade Britannia 410 och då skapades självständiga britonska riken under århundradet som kom. Men lyckan varade ej länge, då de germanska anglerna, saxarna, friserna samt jutarna bestego ön jagandes britonerna längre og längre bort. Detta var troligen orsaken till att brittonerna emigrerade till Bretagne, där de fortfarande lever kvar, vissa flyttade ända till spanska Asturien och bildade sig ett kortlivat rike vid namn Britonia, vissa äro där i dag stolta över denna sin historik. Och på 800-talet så fanns de återstående britonerna i Kymrien / Wales samt i södra Skottland og norra England, emedan de i Cornwall underkuvades av nykomlingarna formade i riket Wessex, gälerna levde ehuru på Èire og invandrandes till Albion, vi återkommom till dessa vid de berörda staternas genomgång. Naturligtvis skedde även mer långvarig kulturell assimilation.













~

Axat från boken Europas tungomål.


~~~Ett år sedan~~~


~

sabato 22 settembre 2012

Belgarna i Britannien - Europas tungomål CLXVIII



När belgierna foro över kanalen till de Brittiska öarna är omdiskuterat og det finnes heller inga bra arkeologiska bevis för tidpunkten, men mycket tyder på att detta i likhet med kontakterna samt invandringen till brittiska öarna skedde i flera olika invandringsvågor under en lång tidsperiod och att det rådde relativt fredliga kontakter emellan nykomlingar og ursprungsbefolkning, åtminstone till en början. Mycket av självaste kulturspridningen, inklusive språken, kan havandes skett etappvis och via kulturella kontakter, genstudier antyder även detta. Vissa myter samt lingvistiska egenheter antyder att de första keltiska invandrarna till Irland var från Iberien. Latènekulturen har hursomhelst lämnat vissa spår även här omkring 100 f.kr., vid samma tidpunkt som de gallogermanska belgierna invandrade - men hallstattliga kopplingar från 600 f.k. har åtfunnits i nordöstra Skottland, men arkeologiska artefakter kan givetvis icke trovärdigt kopplas till etniciteter, någonstans häremellan får således finnas troligt. Att migrationsvågen över kanalen var pågående vid romersk tid kan ses i De bello Gallico där det finnes återberättat. Belgernas tungomål åtfanns således på bägge sidor av kanalen och man anser att brittonskan och därmed dagens walesiska, bretonska, med flere, äro direkta ättlingar till galliskans belgiska, varvid man ju givetvis kan säga att kontinentalkeltiskan fortfarande är i livet, både på kontinenten samt på den Storbritanska ön. Det var romarna som satte stopp för den keltiska kulturens expansion i fastlandseuropa samt i England, men exempelvis på Éire och i Kymrien levde den kvar och i viss grad så göre den fortfarande det. I vissa delar av England fanns belgiskhärkomna språk kvar framtills minst 1200-talet, och andra kulturella element finnes bitvis kvar än idag. I Italien underkuvades gallerna 198-191 f.kr., i Frankrike 125-50-talet f.kr. och på Balkan 35-9 f.kr., så hände i område efter område som romarna besteg.














~

Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, språk, folk, kelter, galler, galliska, britonska, walesiska, bretonska, gäliska, iriska, Storbritannien, Belgien, belgiare, int

~~~Ett år sedan~~~

- Paris-Khartoum

~

venerdì 21 settembre 2012

Valet i USA



ståendes emellan

en brutal massmördare
og en mormonsk mammonist




















~


Dansen – Erotica LXI



nu ikväll låtes
tungan dansa kärleksvals

ej enbart på din hals













~


Cherry, Perlino - Vermouth






un fantastico apertivo piemontese
di vino ed erbi alpine

fruttato con aroma di ciresa
e un peu grisëtta













~


Tartesserna et Tartessiskan - Europas tungomål CLXVII



I södra Portugal, samt mot västa Andalusien, fanns ytterligare ett språk som osså, i likhet med baskiskan, antas vara icke-indoeuropeiskt - det tartessiska målet, eller vad en nu skall kalla det. Enligt inskriptionerna så tyder de på att språket åtminstone varo ganska olikt iberiskan. Tartessiskan haver även jämförts med nordafrikanska förekomster eller med de anatoliska språken i västra Asien, hvilket är teorier som hitintills visat sig vara lönlösa, även om vissa finner grund i påståendena. Självfallet hava man även haft etruskiskan i åtanke, speciellt då etruskisk konst haft påverkan på tartessisk dito. Det tartessiska folkets efterföljare hette antagligen turdetani hvilket hvaro ett folk boendes i Guadalquivirdalen som prisades av Strabon som ett av de mer civiliserade folken på den Iberiska halvön, samt hävdandes att de hade skriftspråk med goda anor.













~

Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, Iberiska halvön, Spanien, Portugal, Andalusien, Extremadura, språk, tartessiska, forntiden, antiken, int, DN

~~~Ett år sedan~~~

- Frygiska et Frygierna i Frygien

~

mercoledì 19 settembre 2012

I ett förhållande III



i ett förhållande bör

mannens ägande va inexistent
kvinnans maximalt













~



Sibirisk diamant



Jakutien, eller Sakha, är världens största subnationella, statoida, politiska entitet, bara smått mindre än Indien.

Sakha står för 99 % utav Rysslands hittentillsframförda diamantfyndigheter hvilket slipat till utsugningen utav den sibiriska kolonin.













~

Om Jakutien, eller Sakha, samt andra sibiriska länder och dess folk står mer att läsa kring i min bok Europas tungomål.



Jesus & det medeltida tänkandet II - Landologica CCXLIII



den där lilla aspekten i den kristna tron
om att snickare Jesus dog för våra synder

var det Anselm av Canterbury som kom på













~


SvDSvDSvDDN

~~~Ett år sedan~~~


~

lunedì 17 settembre 2012

Hög på bröd



Varning: Inte för gravida att äta

en skiva långfranska med vallmofrön kan efter fyra timmar ge samma utfall i ett drogtest som en fyra dagar gammal injektion med heroin

vanlig  mat med vallmofrön kan ge morfindoser som är större än vad som ges oralt för smärtlindring inom sjukvården



hehe




stelbent seende
anklagad som knarkare

bara hungrig ju



blev av med jobbet
opiater i mitt blod

franska till frukost



sugen på sväva
nu arbetslös og skönt fri

köper hem bakmjöl



knarkliberal ja
individers rättighet

fria coffyshops

fagra sväviska bakmoln
degar knådas i kul kneg




















~

+ Hönekaka, Gud gav tänder, Gud kommer att giva bröd, Paradisets nektar

Kurisverat citat från SvD 27 mars 2007 s. 6

~~~Ett år sedan~~~

- Manliga lekar og boytoys

~

Hembränneri



förbudet om egen tillverkning av alkoholhaltiga drycker bör tagas bort, men förmedling utav dylik vara till minderårig, eller förmedling av hälsovådlig vara till annan part, bör likställas med förgiftning, fallandes under brottsmål












~



sabato 15 settembre 2012

Lusitanerna et Lusitaniskan - - Europas tungomål CLXVI



Förutom baskiskan, iberiskan ock keltiberiskan så fanns det i nordväst på denna halvö ett tungomål som kallas lusitaniskan, hvilket antagligen var av indoeuropeisk härkomst, men om det var keltiskt eller ej vete man icke - att så inte var fallet verkar just nu ehuru vara den rådande tesen. De skolat hava anländo från Alperna under sexhundratalet f.kr., vissa menar även att de etnolingvistiskt snarare höre till de italiska folken, emedans andra snarare menar att de nog äro en egen liten subgruppering. Den helleniske historiografen Strabon berättar att lusitanerna badade bastu og gjorde bröd innehållande ekollon - tyvärr så gick denna kulinariska kultur under och romaniserades i likhet med de andra efter det att romarna tog över 27 f.kr. Portugiserna ser gärna lusitanerna som sina, mer eller mindre, symboliska anfädrar. Språket finnes bara bevarat i fem inskriptioner, men även en del gudsnamn och toponymer, varav en är här:



















~

Axat från boken Europas tungomål.


~~~Ett år sedan~~~


~