mercoledì 29 agosto 2012

Gianduia. Bottega - Cioccolato gianduia e grappa


~



Gianduia, eller gianduja, är en form utav piemontisk söt choklad med minst en tredjedels hazelnöt i sig, extremt god. Namnet Giandoja, Gian dla doja, är alstrat från përsonage dël piemontèis vid Commedia dell’Arte, med härkomst utav ‘söt nöt’ i olika former utav den galloitaliska parlören.

Hursomhaver, det familjeägda venetianska distilleriet Bottega, även kända för sin organiska matrörelse, gör en vindruvsdestillerad grappablandning med gianduja i sig, den är krämig og sammetslent mjuk i smak og uttryck, med sträv kraftig chokladhet som bakgrund, dess närt svaga alkoholnivå i liköraktig 17 procentig form ger en svagsam palatal intagning samtidigt som giandojasmaken utmärks mäktigt starkt, båð hazelnöten som chokladen, färgmässigt är den stark chokladbrun. Den går att dricka både nedkyld såsom rumstemperatur, jag föredrar det sista. Den är sanslöst god.

Det uppges vara den enda existenta venetograppan med hazelnötsblandning, bara detta ger anledning att smaka denna helt förträffeliga produkt, ännu mer för att det är excellensens gianduja. Grappan som nyttjas är den tillikt delikata Alexander.

En av de godaste grappalikörerna som finnes på marknaden, tillikt en av de elegantaste og galanta chokladlikörerna som åtfinnes på marknaden, dessutom så är flaskan genuint venetianskt glas, hvilket ju ej heller det är helt fel.

Piemônt-Venetisk, excellens.


















~




Keltiska mixkulturer - Europas tungomål CLX


 ~
Även i Thrakien så bildades ett galliskt rike, Tylisriket, men detta bestod ej en längre period då riket massakrerades av thrakerna. En mängd galliska folk hade olika maktkamper med omgivande befolkningar, med det fanns även en del intresseväckande mixkulturer. I Donaus nedre förlopp så bildades på 200-talet f.kr. en blandkultur mellan skyterna ock kelterna, även i Ligurien fanns en blandkultur, där kallades de då enligt Strabo Κελτολίγυες samt bestodo således av inhemska ligurer och invandrade kelter eller kelticerade ligurer, hvilket ju antagligen är ett resultat av det andra. Det finns även stöd för en keltodakisk kultur i Rumänien, men om detta påverkade språket är ovisst. Genom ortnamnsforskning så haver man sett att olika ortnamn i främst Thüringen har kelto-germanska namn, hvilket kan tyda på att de bott nära varandra en tid, detta bekräftas också genom vissa likheter man funnit med det germanska språket, hvilket givetvis kan ha sin grund genom i nabolevning.














~

Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, Europa, kelter, Rumänien, Ligurien, germaner, Thrakien, mixkultur, int

~~~Ett år sedan~~~

- Upptäckten utav hettiterna

~

lunedì 27 agosto 2012

Din stund – Erotica LX


 ~
tyst så tyst
varför är du så tyst

men du får va tyst
tyst så tyst

låt mina fingrar
trippa längs din svank

samtidigt som läpparna
når din nacke

så tyst
så tyst













~


SvDSvDSvD

Halsens smak


 ~
längs tunna hud från nacke till framsida av hals, det sker en dans av samba emellan läppar tu, en tungotopp, trippandes längs halsens senor, marmorgolvet är din hud, gnistrandes i sin fagra glans, med smak av skönhet, ett blad av svärd, ett liv av dig












~



Galatiskan - ett treviskt språk? - Europas tungomål CLIX


 ~
Deras keltiska kultur helleniserades successivt, men de hade antagligen en distinkt kulturell identitet fram till det första århundradet. Galatiskan, språket de talade, dog antagligen ut på ett tidigt stadium, även om vissa uppgifter påtalar att de försökte hålla fast vid användandet av det. Möjligtvis var det heller ej ett eget tungomål, då ingen längre tid förelåg från utvandring till utdöende; - Eusebius Hieronymus nämner att de talade sitt galatiska språk vid hans tid, d.v.s. 300-talet e.kr.. Det finnes tyvärr inga skrivna texter bevarade på målet och en teori gåen ut på att deras galliska språk skulle ha varit nära besläktat med trevernas mål i Rhenlandet, men därom kan inget säkert vetas. Om man baserar sin kunskap på onomastiska bevis, så ter sig galatiskan vara liknande galliskan. Treverna var ett blandfolk av gallogermanskt ursprung som underkuvades av Cæsar på 50-talet f.kr., men deras galliska tungomål lyckades de ehuruväl bibehålla ända tills 300-talet e.kr.














~

Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, språk, galater, galatiska, galliska, galler, keltertrever, treviska, Rhenlandet, Tyskland, Turkiet, int


domenica 26 agosto 2012

venerdì 24 agosto 2012

Regno di Candia

~












~

+ Europas tungomål
++ Ανεξάρτητη Κρήτη, Kretinna, Ερωτόκριτος - Βιτσέντζος Κορνάρος - Κρητικά βριλιαντα - Λανδολογιcα σιδ΄, Lando di Candia

SvDSvD
Tags: Candia, Kreta, Venedig, Venezia, Hellas, Grekland

Kommunitarismen et Postmodernismen - Postmodernisme premillénaire VIII

 ~
En annan politisk idé som også ibland anföres som likstående postmodernismen är kommunitarismen, denna likståendetanke är iak själv ehuruväl initialt icke lika förstående gentemot men jag antar att den behar sin grund i en av den mest förekommande kommunitaristiska varianten som går ut på småskalighetssamhällen. Kommunitarismen går ju i väldigt korta ordalag ut på att ett legal­istiskt utformat etiskt minimum[1] skall finnas i samhället och om detta sker i små entiteter, hvilket självfallet ej varandes nödvändigt, så meno man att det hör ihop med småberättelsediskursen à la postmodernism. Jag menar dogh att detta absolut igge gängar ihop med den senare framkomna idealtypifieringen utav postmodernismen utan är just en stor berättelse som ehuruväl är applicerad på små entiteter genom totalistiska legala medel og därmed är den absolut nonpostmodernistisk som erkänner pluralism et tolerans. Detta är ehuru enbart min förförståelse kring denna problematik, men till följd utav att idéerna kring kopplingar finnes så exkluderas kommunitarismen i likhet med liberalismen från denna framställning som inskränker sig till att enbart genomgå de synbart kontradiktära teorierna og ej de som man får gå lite mer på djupet för att utröna korrelation med - i korta ordalag, om undersökningen skulle behandlat de idéer som kunne anses varandes samklangiga med postmodernismen så böre man åtitta både kommunitarismen samt, törhända främst, liberalismen. Men då jag personligen nästan förutsätter att kommunitarismen är en kontrahent till postmodernismen så vill jag ändock icke utesluta den ur denna framställning så här har valts att diskutera en viktig samt intressant kommunitaristisk bok i ett appendix efter den övriga undersökningen, men jag vill dock påkalla att kommunitarismen som rörelse är ett väldigt brett fenomen hvilken kan inkludera allt från värdekonservatister, nazister, ekologister, feminister, socialister, med flera, og jag anbefaller mig icke att utlysa den häri behandlade kommunitaristiska avhandlingen som representativ för kommunitarismen i övrigt men anser ändock att den har sin plats i denna skrift, ehuru smått avsides.













Fotnot
:
1) Den som ej är bevandrad i kommunitaristisk tankefilosofi kan betitta Kymlicka, Modern politisk filosofi, 1995:201-236 för en introduktion - det bör dock klart påtalas att etiskt minimum icke skall sammanblandas med till exempel värdekonservatismens innebörd utav detsamma även om värdekonservatismen givetvis även den är en kommunitaristisk rörelse, utan själva den kommunitaristiska principen är långt mycket bredare og applicerbar på flertalet politiska idéer, bland annat socialismens solidaritetslegalistiska tänkande.






~

Om modernisitiska, postmodernistiska, kommunitaristiska, samt fundamentalistiska och extremistiska, ideologier samt tankemönster står mer att finna om i boken, som citatet ovan är fångat ur, Postmodernisme premillénaire.


AftDN, SvDSvD
Taggar: Postmodernisme premillénaire, filosofi, politisk filosofi, ideologi, samhälle, politik, kommunitarism, postmodernism, modernism, kollektivism, etik, etiskt minimum, etiska styrmedel, int



Kirunamål – ett kreol

 ~
Den medeltida sveiska kopplingen som esomoftast är gällande för de norrländska språken är icke likt märkbar för kirunesiskan / kirunamål som är skapat via en sen gruvbrytningsbosättning, just detta språk bär främst spår från rikssvenska färgat med norrländsk accent samt stora inlån från tornedalsfinska og finska, samt en blandning utav värmländska, jamtska, västerbottniska, skånska, danska, västgötska och ångermanländska, emedans det ursprungliga språket i området, nordsamiskan, avlämnat fåtaliga spår.

Kirunesiskan är istället då ett tillnärmelsevist kreolspråk.












~

Om de olika norrländska, samt svealändska, språken står mer att finna om i boken Europas tungomål.

DN
Taggar: Norrland, svealändska, norrländska, Kiruna, kirunamål, kreolspråk, int

~~~Ett år sedan~~~

- Ryska inuiter på Diomedeöarna

-

martedì 21 agosto 2012

Bokstavstrogna

 ~
bokstavstroget följande av SAOB
är lika intellektuellt befriat

såsom fundamentalisters följande
utav Biblen eller Koranen

språkpoliser
är som Saudis muttawi












~

+ Postmodernisme premillénaire, Europas tungomål
++ Den okunniga skolan, Lärarledd inbillning, Felstavning, Monotomt tänkande

DN
Taggar: språk, skola, stavning, svenska, faktainlärning, felstavning, indoktrinism, auktoritetfundamentalism, bokstavstrogna, språkpoliserinkreativism, kreativism

Svear og goter

 ~
Sviar bodde, samt bor, längs Sveriges östkust samt i Mälarområdet, emedans gauti bodde, og bor, i Väster- og Östergötland och de behandlas bland annat utav Adam af Bremen som tvänne olika folk.

Götarna og svearna levde såleda åt olika håll i dagens Sverige, under denna tidiga tid var det vattnet man for längs, härav är det heller ej underligt att det finnes kopplingar emellan götar, gutar samt de gotiska folken som levde på andra sidan sjön i tidig tid. Det kan mycket väl vara så att den germanska invandringen skett just härifrån, gällande dessa befolkningselement, samt från Själland och områdena därifrån likaledes.

Det är ej allena possibelt, utan troligt.













~

Om de olika sveiska, götiska, gotiska, et al, folken står utrönande att finna i boken Europas tungomål.

DN
Taggar: Sverige, Svealand, Götaland, svear, göter, gutar, goter, germanska folk, int

~~~Ett år sedan~~~

- Anitta - den första indoeuropeiska kungen

~

lunedì 20 agosto 2012

Blottare

 ~
jag tror jag är en blottare
jag gillar nämligen å se att folk läser mina ord













~

+ Erotica, Tu est Divina
++ Den nakna poesin, Eukemeniska kläder, Naken देवनागरी-illustrering
+++ Läsvärt, Som en bok IX

Aft
Taggar: blottning, blottare, blotta, naken, nakenhet, ord, läsa, läsning

De norskinfluerade språken i Sverige

 ~
Ett språk som blivit definierat som ett -västnordiskt-norskt tungomål är lidmålet som talas i nordvästra Jamtland. Men även de västra härjedalska målen kan karaktäriseras som norska, eller snarare gammeltrøndersk, eller åtminstone norskinfluerade, intagandes ett mellanting emellan östnordiskt samt västnordiskt - visst norskt inflytande kan höras så långt öster ut som till vissa hälsingemål.

Målen i Härjedalen skiljer sig väldigt från svenskan og ett ord som ‘sparka’ heter exempelvis späsjke, ‘svart’ kan heta swasjt og i enlighet med norska så heter ‘ko’ ku, samma u-fonem är gällande för jamskan. Grammatiskt skiljer sig målen åt då de har dativform i både singularis såsom pluralis i bestämd form substantiv, samt att det finnes numerusböjning i verbdeklinationen, men denna har bara överlevt i imperativen, till exempel kaste blir i pluralis kastän. En hel del av ortsnamnen är även bildade på västnordiska ord.

Den nuvarande majoritetskulturen har ej uppkommit förrän under medeltiden og är inte speciellt stor nu heller. Förutom landets samiska tillhörighet, som nu kan skönjas i nordväst, så hade landets första vikingatid norsk härkomst, man höllo ting i Sveg fram till slutet av 1200-talet. Under 1400-talet så lades Härjedalen under svenskt hövitsmannaskap och under de många krigen under nästföljande århundraden fram till 1700-talet flydde stora delar av befolkningen till Noreg, men landområdet bleve svenskt 1645. Befolkningen har självfallet ökat sedan dessa tider, men invånarantalet hålles nere av stor utflyttning och ligger idag på ett antal av en mycket liten stad.

Även de sista vildrenarna försvann från syd under 1880-talet, dessa böro återskapas inte minst med anledning utav ökade rovdjursantal.

Till de härjedalsnorska målen kan även de i nordvästra Dalarne förekommande särna-idremålen införas. Det var år 1644 som de tidigare norska socknarna erövrades utav en bondehär från Älvdalen og Mora så Särna og Idre tillhör nu såleda Älvdalens kommun. Varken älvdalskan eller de norska särna-idremålen är erkända på något vis, endast svenskan samt minoritetsspråket sydsamiska får erkännelse, i sista fallet bara smått. Även dalbomålen har haft stora likheter med de näraliggande norska målen, men nu ser man främst denna likhet i de västra delarna av området.

Om vi gåom ännu längre söderut i de ur historisk samt kulturell synvinkel icke-svenska områdena så kommom vi till bohuslännskan samt nørrehallännskan som har klara norska föranspelningar, men även danskan hava tagit sig upp i dessa marker som ju även gränsar till götiskan som givetvis göre sig synelig i språken - även kulturhistoriskt så kan man hänföra Bohuslän till det norska kulturspektrat och det blev ju ej Sveriges statsegendom förrän så sent som 1658 og underställdes då den svenska staden Göteborg. Nordhalland har en mer diffus tillhörighet och även om det klart hör till den norska sfären, så haver man erhuldit stora impulser från främst danskt men även götiskt håll og den sistnämnda är även här i tilltagande fart. Efter den svenska erövringen så förtrycktes bohuslänningarna, både deras exporthandel och interna norska kultur.

Just bohusländskan indelas i principiellt varianterna tu, hvilka åskiljer en del åt liksom de avskiljande Bottna- og Gullmarsfjordarna gör, exempelvis så haver de nordliggande områdena större norska komponenter och de hava även bibehållit dessa mer, emedan sydbohuslännskan har mer danska element men ändock sin fasta grund i norska mål. Göteborgskan är en del av denna kulturella soppa där flere östnordiska mål, exempelvis götiska og danskhallänska, möter sydöstvästnordiska, göteborgskan i sig själv utövar naturligtvis hegemoni över ett stort område.

Det finnes tydliga skillnader emellan syd- og nordbohuslänskan, exempelvis heter ‘hjärna’ i syd hjärne emedans det i norr istället heter hiller. Att bruka den, kan likväl va problematiskt.













~

Om de olika norska, svenska, danska, bohusländska, halländska, härjedalska, dalska, dalboska, språken står mer att finna om i boken Europas tungomål.

DN
Taggar: norska, svenskabohusländska, halländska, härjedalska, dalska, dalbomålHärjedalen, Dalarna, gränsspråk, lidmålet, politik, Särna, Idre, språk, dialekter, int

~~~Ett år sedan~~~

- Språk i Estland

~

Galaterna under Rom - Europas tungomål CLVIII

 ~
Efter romarnas ankomst så fick galaterna ett autonomt område och de bleve nära samarbetspartners med romarna. Dessa asiatiska galatstammars styrelseskick bestodo i att var och en av stammarna hade fyra olika härskare kallade tetraker och man valde dessutom krigsledare som kallades kungar som skulle leda räderna. Efter den romerska härföraren Pompejus ingripande så begränsades det till med en tetrak per stam. Jeran 44 f.kr. så tog en av dessa makten över alla tre stammar och när dennes sonsons efterträdare ginge till daga så togo romarna chansen og omvandlade riket till en romersk provins. I detta fallet så verkar det således som om enhet var svaghet.













~

Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, galler, galater, kelter, Turkiet, Romarriket, int

sabato 18 agosto 2012

Danerna, Danavälde, Danmark – en kunskapsöken

 ~
De germanska danerna finnes omnämnda först på 500-talet utaf Iordanes ock Prokopios og då hvaro de antagligen bosatta i nuvarande Danmark som fått sitt namn efter just detta folk. Man vete ehuru ej varifrån dessa havandes ankommit, men Iordanes menade att de kommo från svearna, detta är det ehuru igge många som tror på numera, då inga andra bevis antyder denna annars sveanationalistiskt trevliga tanke.

Termen daner användes något slarvigt i dåtid, hvilket har gjort det svårt att i nutid reda upp begreppen, på 700-talet så kallade man exempelvis alla invånare i Danmark för daner fastän det ej ens fanns något enat rike, utan Danmark bestod utav flera olika stammar / riken eller andra liknande konstellationer. Under vikingatiden menade man att alla nordbor var daner och under medeltiden så menade Danmarks invånare att de var daner og termen byttes så småningom ut till ‘danskar’. Vad detta egentligen innebär förutom att de är germaner och bosatta i Danmark är det ingen som vet.

Namnet ‘Danmark’ betyder sannolikt danernas gränsmark åsyftandes från början antagligen inte hela dagens, eller dåtida, Danmark som man istället benämnde ‘Danavälde, Danarige’, hvilket bland annat även kunde inkludera Skåneland.

Förleden dan- betyder antagningsvis ‘flatt land’, jämfört med sanskritens dhánuù- ‘öken’.













~

Om danerna, danskarna og om Danmark står mer att finna i min bok Europas tungomål.

DN
Taggar: Danmark, daner, Danavälde, Danarige, germaner, etnonym, int

Respekt för liv

 ~
människor utan respekt för liv
förlorar sin raison d’être













~

+ Dödandeparadigm, Dygd, Jakt

DN
Taggar: svin, liv

Kelterna i Mindre Asien - Galler blir Galater - Europas tungomål CLVII

 ~
Flertalet av de stammar som varit med i Hellas beslöto sig för att gå österut. Tolistoagiierna og trocinierna nådde Mindre Asien år 278 f.kr., tectosagerna anslöto sig även dem - allt som allt 20 000 människor. I Anatolien så bleve de anställda av Nicomedes samt Mithridates som i sin makt hade nordvästra delen av Anatolien. De fingo som uppgift att plundra det seleukidiska riket i söder. De galler som var obeväpnade beväpnades så att röveriet kunde sättas igång, hvilket sköttes ganska välorganiserat. Tolistoagiierna togo hand om de rika områdena Aeolien samt Iona, trocinierna fingo Dardanellerna, emedan tectosagerna togo hand om de inre delarna utav området. Motståndet var icke lika välorganiserat och varje stadsstad fick slåss för sig själv, eller välja att betala tribut. Det var bara Pergamum i Mysien som lyckades motstå gallerna, den seleukidiska kungen Antiochus hade en elefantförsedd armé och lyckades slutligen 275 f.kr. besegra gallerna som flydde fältet till norra Frygien som i anslutning till detta bytte namn till Galatia, och där den inhemska befolkningen troligen fick underställa sig sina nya härskare. Där spelade det galatiska riget en buffertfunktion emellan det mäktiga seleukidriket i söder samt de pontiska herrarna i norr. Seleukidierna fick betala tribut för att skydda städerna i södra delen, men under år 230 f.kr. så kände sig det pergamumiska kungadömet tillräckligt starkt för att motstå en konflikt och slutade därmed att betala tribut. Galaterna togo ej lång tid på sig innan de varo i full marsch mot staden, men den pergamumiska känslan var ej överdriven utan galaterna förlorade slaget og fingo ånyo fly hals över huvud till Galatia. Pergamumierna gjorde sig till Roms bundsförvanter och slogo ned den seleukidiska armén 189 f.kr. vid slaget vid Magnesia, hvilket fick som följd att 40 000 galater som tjänade det besegrade riket infångades som trälar. Pergamum utvecklades till ett kulturcentra och kunde till exempel genom sitt bibliotek konkurrera med Alexandria, man byggde ett Zeustempel för åminnet av slaget och vinsten gentemot galaterna. När Attalos III avled, så testamenterade han riket till Rom och efter halvbroderns uppror så bleve området den romerska provinsen Asia.













~

Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, kelter, galler, galater, Galatien, Frygien, Pergamum, MysienTurkiet, Anatolien, Mindre Asien, Asiaantiken, seleukiderna, int

~~~Ett år sedan~~~

- Hettitiskan - de första indoeuropéerna


~

venerdì 17 agosto 2012

Pussy Riot

 ~
Power to the Flower
the divine nectar is in You

Power to the Girls
life’s ænigma is in You

Power to the Pussy
life’s universe take root in You













~

+ Tu est Divina
++ Universal eyes, Womans eyeFemme-in-ism

giovedì 16 agosto 2012

Promiskuösa polyandriska kvinnor - en normalitet

 ~
Promiskuösa honor är ett mycket vanligt fenomen i djurvärlden. Faktum är att det förekommer hos de flesta arter som studerats, även bland många som länge uppfattats som monogama.

Deras beteende tycks ibland vara nödvändigt för att arten ska överleva. Utan otrogna honor uppstår ofta så allvarliga skador hos avkomman att djuren dör ut.

~

tjejers fria sex
kvinnors många män

för våran allas skull
a natural sex law





citat: Johansson, Roland et TT, “Honors otrohet kan rädda arter”, i Sydsvenskan 27 februari 2010 s. A32.

Arbeit macht frei

 ~
ni kan komma gnällande om vad ni får, i välfärd,
i relation till vad ni betalar, runt hälften av allt, i skatt

men det handlar ej om vad man får
det handlar om fåendet og givandet är frivilligt

staten våldtar
Sverige är ett slavsamhälle




















~

+ Postmodernisme premillénaire
++ Principen om självägarskapRumänska slavar, Taxation, Svarta pengar


~~~Ett år sedan~~~

- Jakten

~

mercoledì 15 agosto 2012

The Evil State - Landologica HF


Over the past decade, hundreds of thousands of American soldiers, CIA killer teams, mercenaries, predators, and “diplomats” swarmed across the region from Iraq to Afghanistan to Pakistan to Yemen and Somalia, supported by sprawling new bases and pharaonic embassies.

Hostility to the U.S. is high throughout the region. In polls, the majority of those Arabs queried consider the United States a greater threat than al Qaeda.

The upshot - U.S. policy was the best recruiter Osama could have asked for

~

oppressive american policy
Osama is a hero

westerners, idiots, do not get it



Tags: USA, haibun, politik, terrorism, terrorstater

Quot: Lando, Barry, “Osama Bin Laden - Everyone’s Missing the Point”, i The Huffington Post, May 17, 2011

~~~Ett år sedan~~~

- Le clameur de haro

~

martedì 14 agosto 2012

Vadsättning

 ~
må hon hava vadfossingar, vadderade hjärnceller
vokalation som ett valdhorn, ack varandes en Vanadis

vadsom, i våra vyer bliv hon vacker
ve ej en vagel i ögat, ska vi så slå vad?













~

+ Tu est Divina
++ FrejaNaken kvinna, Gudinna, Beslöjad sanning

DN, DN
Taggar: Vanadis, Fröja, Freja, gudinna, vacker, fager, åtrå, allitteration

Allt för mig

 ~
att få känna din hands hud
att få känna din kropps värme
att få känna ditt hjärtas kärlek
att få höra din röst sanning

att få se in i dina ögon













~

+ Tu est Divina, Erotica
++ Divin alstringNaturens samheti Dig

DN
Taggar: hand, hud, kropp, kärlek, värme, närhet, röst, hjärta, ögon, åtrå, sinnen, upplevelse, erotik, romantik

~~~Ett år sedan~~~

- Kriyaprasanga

~

lunedì 13 agosto 2012

Kelterna når Balkan et Grekland - Europas tungomål CLVI

 ~
Efter dessa och andra krigståg så fick de ett rykte om sig och blevo ofta kontrakterade som legosoldater i diverse riken. Man spredo sig även österut samt besatte Ungern, Rumänien samt Balkanhalvön, där man antagligen utgjorde ett härskarskikt över illyriska folk efter en konfrontation 358 f.kr., och orsakade den därefter, för de illyriska stammarna, panikslagna situationen 310 f.kr. En stor gallisk hord invaderade Makedonien 279 f.kr. för att härja og bosätta sig. Att man drogo sig åt hellenernas håll var ej underligt då man ville åt rikedomarna. Delfitemplet var en speciell attraktion, för de påtalade 30 000 gallerna, då det vidaerkände Apollooraklet befann sig där och helleniska stadsstater hade placerat sina världsliga rikedomar där, för att de där skulle åtnjuta skydd. När gallerna försökte gå ned mot Delfi, så hindrades de vid det berömda bergspasset Thermopyle av de helleniska hopliterna, bergspasset bleve även känt genom slaget emellan perser och spartaner som hölls där 480 f.kr. Gallerna som vordo förgrymmade över sitt nederlag mot de överlägsna hellenerna delade på sig och en grupp vände då istället för att plundra aetoliernas områden, bland annat så slaktade man Calliums befolkning. De kvarvarande gallerna valde efter ytterligare konflikter att gå igenom ett ovaktat bergspass och nådde således Delfi på vintern. Delfi hade ej något bra försvar, förutom naturens nycker, och det ligger dessutom på en höjd. Man vete ej säkert vad som hände, men gallerna verkar delvis ha lyckats med sitt projekt. Hellenerna frågade ehuru oraklet om råd och denne skall då ha påtalat att gudarna skulle sända vita jungfrur till hellenernas hjälp. Någon vit og jungfruelig hjälp från ovan fick man ehuru ej, men däremot blixtar ock ett kraftigt torsväder som satte igång ett stenras och då togo hellenerna tillfället i beakt samt angrep gallerna, hvilka flydde fältet efter det att de dödat sina sårade - den sårade galliska ledaren begick självmord. Gallerna retirerade och slogo sig samman med andra galliska folk längre norrut, främst i Makedonien.













~

Axat från boken Europas tungomål

Taggar: Europas tungomål, kelter, galler, Balkan, Europa, Grekland, Makedonien, krig, erövring, politik, Delfi, int, DNDN, DN

~~~Tre år sedan~~~

- Wildering

~

Armenia and Karabagh – the struggle for unity, (ed. Christopher J. Walker)

~ 


ovanstående bok är utgiven utav Minority Rights Publications vid året av 1991 och boken är en välgjord, samt lättläst, kontextualisering utav den sociohistoriska samt sociopolitiska kontexten utav den armeniska frågan, och då särledes i området Nagorno-Karabakh.

ungefär halva boken handlar översiktligt om armeniska folkets historia och ungefärligen halvvägs in i boken går man helt över och in till Nagorno-Karabakh för att sedan stanna där intill slutet.

boken är absolut subjektivt skriven, utifrån armenisk synvinkel, men inte på något särledes överdrivet vis, utan fångar nog väl in den ordinära synen på förhållandena samt skeendena som är förestående hos mången armenier, och många andra insatta. Inte alls, eller esomoftast i alla fall ej överlag, propagandisk utan mer vinklat deskriptivt, till sin natur.

boken kan inte sägas vara djuplodad utan det rör sig om en ganska översiktlig genomgång, särledes första halvan av boken, men det är till synes en bra start för att infå en kontextualisering utav regionens spörsmål gällande denna fråga, på ett enkelt och välgjort vis, särledes eftersom denna historik inte är särledes allmänt dryftad i kunnandet hos gemene person

att läsa ovan bok idag, år 2012, är absolut inte till bokens eller sinnets nackdel, detta även om den är skriven innan Sovjetunionen fallit sönder och de självständiga staterna uppkommit, detta är snarare ett positivt faktum i insuperandet utav perspektiv, samt som ovan nämnts, kontextualiseringen













~

+ Europas tungomål
++ Artsakh - Lernajin Gharabaghi, Nagorno-KarabakhNagorno-Karabakhs befolkning och språk, Kurderna i Röda Kurdistan, Judarna i Artsakh, Folkrensning i Armenien

Taggar: Armenien, Azerbajdzjan, Nagorno-Karabakh, politik, bok, recension, bokrecension, int

~~~Ett år sedan~~~

- Martyrdöden

~