sabato 30 giugno 2012

Atta unsar – Fader vår på gotiska - Europas tungomål CXLVI

 ~
Atta unsar þu in himinam,
weihnai namo þein.
Qimai þiudinassus þeins.
Wairþai wilja þeins,
swe in himinam jah ana airþai.
Hlaif unsarana þana sinteinan gif uns himma daga,
jah aflet uns þatei skulans sijaima,
swaswe jah weis afletam þaim skulam unsaraim.
Jah ni briggais uns in fraistubnjai,
ak lausei uns af þamma ubilin;
unte þeina ist þiudangardi jah mahts jah wulþus in aiwins.
Amen.













~

Exemplet axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Fader vår, gotiska, Europas tungomål, språk, kristendom, bön

venerdì 29 giugno 2012

Upphöjd skapelse

 ~
en bortskämd kvinna
van att få allt hon vill

blir inte ett monster
hon blir en gudinna

ännu mer bör hon få














~

+ Tu est Divina
++ Bortskämda tjejer, Det är bara så det är, Le Diva

Aft, Aft, Aft, DN
Taggar: kvinna, tjej, gudinna, bortskämd, aft

~~~Ett år sedan~~~

- Hymne National Monégasque

~

Glädjespridning

 ~
att skapa glädje
att giva glädje
ingiver glädje

till den som ingen glädje känner
till den som ingen lycka haver
till den som ingen lycka finner

det ingiver mig glädje











~

+ Ditt leendeBelysning, Du

DN
Taggar: glädje, lycka

mercoledì 27 giugno 2012

I ett förhållande

 ~
i ett förhållande bör

hundra procent utav hushållssysslorna göras utav mannen
om inte kvinnan vill göra en del













~

+ Tu est Divina, Erotica
++ Hushållssysslor, Kvinnans status, Kvinnan är gudinna

DN, DN
Taggar: städning, förhållande, hushållssysslor, kön, mannen

House of Solomon - Landologica CCXXXV

~











+ מַלְכוּת יְהוּדָהSalomons sigill, Rastafari af Saba - Kebra Nagast

Språk på Jersey, i Europas tungomål - Info

 ~
Kanalöarna har varit bebodda sedan 280 000 f.kr., men blev inga öar förrän för omkring 8000 år sedan. Ön Jersey har sedan en romersk, latinsk, kelt-bretonsk historik, innan normanderna anlände. Förutom historiken för riket så det språken jèrriäsiska, jerseyengelska, engelska, madeiriska, portugisiska, samt franska, som äro aktuella här, i boken Europas tungomål.












~

+ Innehållsförteckningen

SvD, DN
Taggar: Europas tungomål, språk, Jersey, Normandöarna, Kanalöarna, jèrriäsiska, jersais, samhälle

~~~Ett år sedan~~~

- Sola stinga

~

lunedì 25 giugno 2012

Veneto is not Italy

~









+ Veneto referendumVenetismUnità d'Italia

DN
Tags: Veneto, Venetien, Venedig, Venezia, Italien, Italia

Språk i Cyperns tu stater, i Europas tungomål - Info

 ~
Gällande Cypern så har ön gått igenom många etniska händer, eteocyprioter, hellener, hettiter, fenicier, assyrier, egyptier, persier, ptoleméer, romare, bysantier, araber, franker, venetianare, osmaner, samt britter.

De språk som är aktuella för ön nu, förutom det forntida intressanta eteocypriotiska, äro helleniska, samt turkiska, men även cypriotturkiskans gibrizlija og cypriotiskgrekiskans kypriaka, plus greklish, armeniska, cypriotisk maronitiska som här heter sanna.

Om detta går att läsa om i boken Europas tungomål.













~

+ Innehållsförteckningen


SvD, SvD, SvD, DN, DN
Taggar: Europas tungomål, språk, Cypern, cypriotiska, eteocypriotiska, gibrizlija, kypriaka, cypriotgrekiska, grekiska, cypriotturkiska, turkiska

Språk i Montenegro, i Europas tungomål - Info

 ~
I avsnittet om Montenegro, i boken Europas tungomål, genomgås språken, og folken, montenegrinska, uppdelat på östhercegovinska samt zetiska där detta sista ofta kan likställas med skriftlig montenegrinska, plus serbiska, kroatiska, bosniska, gegiska, svarta montenegriner, turkar, romer og montenegrinska venetianare.













~

= Innehållsförteckningen

DN, SvD
Taggar: Europas tungomål, språk, Montenegro, montenegrinska, slaviska

~~~Ett år sedan~~~

- Logica relationella

~

domenica 24 giugno 2012

Unmudra


otämjd, vild
öppen som en blomma

fri för lust












~

+ Erotica, Tu est Divina
++ उन्मुद्र, शृङ्गार, संस्कृतम्

DN, DN
Taggar: sanskrit, erotik, erotiku, senryu, haiku, natur, sex, frihet, blomma, vild, lusta, filosofi

Goterna, Goternas urhem auk Gotiska språket - Europas tungomål CXLV

 ~
Faktum är att det enbart är ett äldre germanskt tungomål som är relativt väl känt och det är gotiska och folket som talade gotiska benämnes vanligtvis således goter. Enligt den romersk-gotiske samt välkända historikern Iordanes / Jordanes så varde goternas ursprungsområde här i Skandinavien, men detta hava man aldrig kunnat bevisa og man vet således ej varifrån de kommo ifrån från början. Men enligt bland annat Tacitus så levde goterna på 100-talet vid Wisłas mynning som ligger i Danzigbukten, men de företogo sig då en emigration till Svarta havets kuster i norr samt åt väster. De bildade inget enhetligt rike där, utan området bestod av olika hövdingadömen, de angrep romarna vid flera tillfällen, men misslyckades då romarna besegrade goterna, men ändock avsteg området Dacia, nuvarande Rumänien samt Moldavien, till dem på 270-talet. De som levde i Dacia benämndes tervingi eller vesi, detta bleve då senare visigothi, ‘tervingi’ kan betyda ‘skogsfolk’, då ‘träd’ på gotiska benämndes triu, ‘vesi’ är antagligen epitetet ‘de goda, de ädla’, de som bodde öster om detta område, i dagens Ukraina, fick namnet greutungi eller ostrogothi, där ‘greutungi’ antagligen betyder ‘de som bor på stäpperna’, emedans ‘ostrogothi’ betyder ‘den uppgående solens goter’. Att kalla dem väst- och östgoter är rent felaktigt och ursprunget till denna felaktighet är så vitt vi vetom Cassiodorus.

Om vi kort återgår till geografin så verkar det nästan som om det var floden Dnjestr som skiljde dem åt på samma sätt som det nästintill är gällande ifråga om dagens riksgränser. På 300-talet blev de utsatta för missionsverksamhet och den berömda Codex Argentus / Silverbiblen skrevs ned i Ravenna. Under folkvandringstiden så migrerade goterna vidare västerut då hunnerna började expandera tagandes över gamla romerska områden samt där skapandes egna riken som bestodo några hundra jeeran in i tiden, men tyvärr så assimilerades de relativt snabbt med de omgivande befolkningarna och romaniserades därmed i de flesta fall och språket/n försvann. Alla goter emigrerade däremot icke och Gothi minores i Thrakien samt Krimgoter på Krim fanns kvar. Krimgoter överlevde långt längre än sina fränder och de assimilerades inte bort språkligt, kulturellt eller religiöst förrän under 1700-talet då de bleve troende muslimer samt anammade omgivningens tungomål - det är extra tragiskt att det enda östgermanska målet som fanns kvar dog ut i en sådan här sen tid. Ända fram till omkring 1200 finns det belagt att de hade sin egen kristne biskop. Före avdagandet skedde så fick vi lite nedkommet i historien genom Busbecqs försorg, Busbecq som var en flämsk ambassadör befann sig i İstanbul emellan 1560-1562 och där plitade han ner strax över 60 ord från tu krimare, olika karaktäristika som d i ada ‘ägg’ belägger ett gotiskt ursprung. Det finns klara källkritiska synvinklar angående Busbecqs material, men man har i alla fall funnit att det finns klara lingvistiska skillnader emellan denna krimgotiska samt Silverbiblens språk, hvilket gör att man konkluderat att krimgotiskan ej bör vara en direkt efterkommande till Wulfilas gotiska, utan kanske istället utgör en sentida kvarleva utav ostrogotiskan, hvilket ju förövrigt även passar in med de geografiska förhållandena.

Busbecq har också gjort sig känd genom att vara den första att sända tulpanlökar till Europa från Turkiet.

Språkligt sett så är gotiskan av stort värde för den komparativa språkforskningen samt då självklart för den som har germansk inriktning, då det är det enda gamla tungomålet som är väl känt av nutida forskare. Det var antagligen samma person som översatte biblen till gotiska som skapade det gotiska alfabetet - biskop Wulfila. Han använde sig främst av det helleniska alfabetet, ehuru med klara inslag av det latinska, men nyttjade även futharken för komplettering, man vete genom fåtaliga bevarelser att runskriften var känd hos goterna, hvilket pekar på en nordeuropeisk härkomst. Wulfila hade troligen en gotisk far, men en grekisk moder, hans namn betyder ‘lilla vargen, vargungen’.

Dagens och äldre forskare haver länge försökt påvisa ett nära släktskap emellan gotiskan samt de nordiska tungomålen och det finnes många likheter, men även vissa olikheter, och ett slutgiligt svar är att vänta på - att likheter existerar äro heller kanske icke så konstigt då de nordiska målen hör till den germanska språkgruppen. En likhet som kan påpekas är exempelvis -na-suffixet som används i en kohativ klassifiering, till exempel gotiskans fullnan samt fornnordiskans fullna - fullna går fortfarande att använda i svenskan även om det vid vissa tillfällen kanske ändrat betydelse lite, åtminstone i vissa geospråkliga mål. Några av de allt färre faktumen som talar för ett nordiskt Urheimat för goterna är namnen på toponymerna Gotland, Öst- och Västgötaland og det götiska folket som bodde emellan skåningarna samt svearna i Sverige, samt sist, men icke minst, det gutniska språket som talas på Gotland och som enligt vissa, mest föråldriga, teorier kan knytas till gotiskan speciellt genom likheter som kan skönjas inom ordförrådets domän, ehuru troligtvis arkaiska ordelement som blivit kvar. Påven Gregorius VII var den första att 1081 använda termen wisi-gothi för Sveriges west-götar.

I en mening så äro teorierna rätt och det är att termerna ‘götar’, ‘gutar’ samt ‘goter’ hava samma etymologiska ursprung där roten *geut- / gaut- / gut- betyder ‘den som utgjuter’, hvilket enligt en teori åsyftar på ‘man’ då mannen utgjuter sädesvätska; och enligt en annan mindre sexistisk teori så betyder det ‘de som bor där vatten utgjutes’, d.v.s. kanske vid Wisłas mynning eller någon annanstans, kanske i Skandinavien. Det bör även påpekas att bara för att namnen på folken är av samma härkomst, så betyder givetvis icke det att folken är närastående varandra, exempelvis så fanns det antagligen i fornsaxiskan ett ord, gēat, av samma ursprung med betydelsen ‘vattendrag’ eller dylikt då ortnamn tyder på detta.

Å andra sidan är det sant att gotiskan ligger närmast de östnordiska språken jämfört med de andra germanska språken. Eftersom Tacitus även nämnde att goterna bodde vid Gedania / Danzigbukten så finnes en klar geografisk kontinuitet över till både Gotland og Götaland, det har troligtvis bott samma folk på båda sidor sjön, invandringen till Skandinavien kan helt enkelt vad anbelanger överlagsamt götarna og gutarna hava skett härifrån, ej tvärtom.











~

Axat, samt moddat, från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, språk, gotiska, goter, västgoter, östgoter, Danzig, Gedania, Germania, Pommern, Saxland, Polengötar, Gotland, germaner, Ukraina, Rumänien, Krim, krimgoteröstgermanska, int

giovedì 7 giugno 2012

Substratorden i germanskan - Europas tungomål CXLIV

 ~
Germanskan innehåller en stor del substratord som man inte vet var de kommer ifrån, men ett antagligt ursprung till dessa står givetvis att finna i en förutvarande autokton befolkning i de områden germanerna, eller deras språk, tagit i besittning. Vissa beräknar antalet icke-indoeuropeiska substratord varandes upptill 30 % av den germanska vokabulären, då detta är en ganska hög andel som tyder på viss kreolisering så har vissa även framfört att germanskan ursprungligen inte är indoeuropeisk utan att den indoeuropeiserats. Som nämns under uraliskan så menar nu vissa att orden främst härrör från ett uraliskt substratspråk, en tes som har lite bevis att vila på. Det intressanta med en del av substratorden är att de kan kopplas till sjöfarande, samhällsstratifiering, krigsföring och, speciellt maritima, djur samt växter. Om detta är stämmande, så stämmer det illa med ett substrat baserat på skogslevande uralier eller andra jägare- och samlarkulturer, men kan, enligt vissa, istället passa in på kontakter med sjöfarande folk som lånat ut orden. Vissa vill således ha det till att det är kontakter med den megalitiska kulturen som var en hegemonisk kultur i stora delar av Västeuropa från norra Tyskland og Brittiska öarna ner till den Pyreneiska halvön och Nordafrika samt öarna i västra Medelhavet och som anses ha ett internt samband tillhörande en sjöfartskultur. De äldsta av dessa megaliter härrör från 4000-talet f.kr. och eventuella kopplingar till orden i germanskan måste ses som svårkonfirmerande.

~











Axat från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, germaner, germanska, substratspråk, språk, uralier, megalitisk kultur, int

Passage de Vénus

~












~



~~~Il ya un an~~~


~

mercoledì 6 giugno 2012

Erótískur

 ~
nakna genta
spinna fittligur

brim

~












+ Erotica, Tu est Divina
++ Ást, Fugge, Il codice estatico del corpo erotico
+++ Divina droppar, Havets böljande, Bubblande livsenergier

SvD
Taggir: färöiskaerotik, erotiku, sex, naken, tjej, jänta, njutning, våg, skum, naturalism

Ridning av svart hingst - Breivik förnedras av kvinnors frihetlighet

- maj månads mest lästa
~


~











DN, SvD, Gp
Taggar: bloggning, blogglista, bloggposter, läslista, topplista, maj

Punschpatriotism

 ~
med gulblåa flagga i topp
punschen av ett eller fler stop

gällande germansk barbar
eller måhänt studentios å stropp

gula patriotismen skallar svett
i du gamla du dar, från svenna du far

kräks i balja, ej som redi kar’

~










+ PunschorgieSöttmande rusPunsch - en svensk-javanesisk dryck
++ Flagga gul och blå

DN, DN, SvD, Gp, HD, Dag
Annarkia, Grefve Grijshufvud
Taggar: Sverige, nationalism, punsch, patriotism, punschpatriotism, patetism

Germanskans grupperingar - Europas tungomål CXLIII

 ~
Germanskan brukas delas in i huvudsak två grupperingar, dels västgermanska som kan subindelas med den engelsk-frisiska, som ibland kallas nordsjögermanska, samt tyska, detta sistnämnda skall ehuru ej förblandas med det högtyska tungomålet, som ack även det är ett av de tungor som kommi härav, och dels i nordgermanska som gett denna skrifts språk plus naboerna till detta - gotiskan var däremot antagligen ett östgermanskt språk och denna språkgruppering är numera utdöd. Nordgermanskan uppdelas sedemera i en östlig samt en västlig förgrening där svenska og danska tillhör den östra. Även om det gotiska tungomålet numera är utdött så var det bara detta av de tidiga germanska språken som nedskreves i nämnvärd grad. Nabospråk till gotiskan var språk som talades av vandalerna, herulierna, burgunderna og gepiderna och enligt många forskare på området så härrör dessa från sydligaste Skandinavien, även om svenska, og andra, forskare ibland blickar åt andra mer troligare sydöstliga håll. De kunno dock hava kommit från väster om baltspråken längs med södra kusten av Östersjön. Hursomhelst så valde dessa germanska folk landvägen i sina migrationer, emedan vikingarna ju istället hellre färdades via vatten. Den sydskandinaviska teorin menar ju även att de vid början av den kristna tideräkningen emigrerade från Skandinavien till kontinenten, Gotiscandza®Gdansk, i sydöstlig riktning och att till exempel goterna runt år 250 framkom till Moesien. Under folkvandringstiden så trycktes de på österifrån inledandes invasioner samt skapades flere germanskromanska kungadömen som ehuru, hvarhän de änn kommo, ända till Nordafrika og Sicilien, mycket snabbt assimilerades och det finnes endast ortnamn, Andalucia¬Vandalicia ‘Vandaland’, Bourgogne¬Burgundia et cetera, samt personnamn kvar, förutom en stor del inlån till de romanska språken. Exempel på ord kan exempelvis vara gotiskans haifsts ‘strid, gräl’ som i italienskan blivit astio ‘avund, ovilja’, *flaskō, ital. fiasco ‘flaska’, gaits, ital. ghetta ‘get’.

Det finnes även andra indelningsförslag för germanskan, en ren-lingvistisk sådan är indelningen som menar att två grupperingar, en ggw-grupp bestående av öst- og nordgermanskan samt en ww-gruppering med västgermanskan fanns. Gotiskan, samt därmed östgermanskan, tillhör den mest arkaiska germanska undergrupperingen, men gotiskan är även mer uttömmande nedskriven långt före de andra språkgrupperingarna varvid jämförelsen blir något diskriminerande. De äldsta germanska nedskrivningarna är ehuru runinskrifter från 200-talet och de är mer arkaiska än gotiskan, men är även fragmentariska.

~











Axat, samt moddat, från boken Europas tungomål.

Taggar: Europas tungomål, germaner, germanska, språk, språkindelningar, goter, gotiska, östgermanska, int

~~~Ett år sedan~~~

- Nationalistteorem

~

domenica 3 giugno 2012

Bränd

 ~
när kärleken hos en person
uttalad till annan
ej är värd sitt uttalande

när kärleken hos en person
uttalad till annan
ej är värd sin mening

när kärlekens djup
ej förstås

när kärlekens djup
ej genomlevs

när kärleken
ack allena är ett ord
med lite starka känslor

då har du ej förstått
vad kärlek egentligen är

för vad kärlek är
kan man ej förstå

bara leva i

~











+ Erotica, Tu est Divina
++ AmoricaErobuddhistisk kärleksfilosofi, Min kärlek

DN, DN
Taggar: kärlek, förhållande

~~~Ett år sedan~~~

- Matriarki

~

sabato 2 giugno 2012

Förenade Konungadömet ~ United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

~


 ‘Förenade Konungadömet’ är en förkortad översättning af United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland som inbegriper England, Kymrien / Wales, Skottland samt Nordirland, sistnämnda även benämnt Ulster.

Den term som ofta, men felaktigt, brukas i Sverige är ‘Storbritannien’, men denna term inbegriper enbart de nationer som ligger på den Stor-britanska ön, d.v.s. England, Kymrien samt Skottland, og man lämnar således Ulster som ligger på den andra brittiska ön därhän.

Isle of Man inbegrips icke i detta resonemang då de åtnjuter fullständig självständighet, om de ej själva beslutar sig för att ansluta sig till beslut tagna i parlamentet i London - hvilket ej händer alltför ofta. Angående Normandöarna så haver de egna styrelseskick samt äro suveräna angående interna angelägenheter om inte Londonparlamentet uttryckligen säger att en lag skall gälla dessa också, detta händer dock icke heller så ofta. Det är även Londonkabinetten som har hand om rikenas utrikespolitik. I realiteten så är de alltså självständiga entiteter även om självständigheten kan åsidosättas ibland - örikena ligger ehuru under den skotsk-engelska kronan såsom flertalet andra områden i världen gör; Normandöarna har så gjort sedan deras normandiska dynast erövrade den engelska tronen 1066.

De kvarvarande normanderna anser ibland att deras käraste ägodel är just Konungariket, men i verkligheten så är Isle of Man og îles de Normandes smånationer som är underställda precis som kolonier, även om Londonparlamentet inte så ofta lägger sig i deras interna angelägenheter.

~











+ Europas tungomål
++ Språk i Förenade Konungadömet, Sark - Normandöarnas lilleputt, Isle of Man

DN, DN, SvDSvD
Taggar: Storbritannien, United Kingdom, Great Britain, UK, England, Förenade Konungadömet, Isle of Man, Kanalöarna, Ulster, Normandöarna, Nordirland, politik, staterint

Ortensio Lando - Landologica CCXXXIV


~


~













+ Lästipsvärda Lando, När Lando påverkade Shakespeare, Prosecco Lando

SvD, SvD, DN
Taggar: vin, rödvin, landologi, Ortensio Lando, hyllning, namn

~~~Ett år sedan~~~

- Qvinnan oc hennes betjänter

~